No podem arrabassar l’esperança

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sovint tanta violència i tanta crueltat et fan perdre de vista que a Llatinoamèrica hi ha més ciutadans que s’aixequen cada dia amb ganes de treballar millor – i, per sobre de tot, de fer feliços als que estimen- que no pas de fer mal. I què té a veure això amb el periodisme? Doncs que en destacar allò negatiu se segueix el joc als violents i es deixa fora de focus a una societat que acaba mirant cap a una altra banda.

Volia un article positiu, encara que el títol comenci amb una negació. Per això m’ha vingut bé una trobada sobre ètica periodística que congregà el degà dels periodistes colombians, Javier Darío Restrepo, i els responsables del diari mexicà El Universal, un dels més llegits i, per a mi, més ben elaborats des del DF.

Restrepo, envejable veterà amb 52 anys d’ofici, autor d’Ética para periodistas, insisteix que si destaquem més els terroristes, entesos aquí com a crim organitzat, i les seves accions, li estem “prenent amb violència l’esperança a la societat, quan en un món sòrdid, de crueltat i destrucció cal conservar la fe en l’ésser humà”. Per ell el terrorista no busca tant matar la gent com anul·lar-la a través de la por. Per això proposa “en l’abocador d’escombraries que són els conflictes armats, buscar històries de gent que parlin de pietat i solidaritat”, per exemple. Tractar els conflictes sí, però no com a notícia més destacada dia rere dia i buscant un altre punt de vista.

Professor de la Fundación para el Nuevo Periodismo que promou Gabriel García Márquez a Cartagena de Indias, Restrepo insisteix en què el periodista ha de ser més proper a la societat (potser s’ha encomanat dels polítics de tant tractar-los?, afegiríem) i, sobretot, parlant de països on l’Estat de Dret encara és una utopia. “Si alguna cosa construeix el periodista és el seu respecte pels Drets Humans de tota persona. Més que tècnica, el periodisme és un actitud d’obertura, de preocupació per l’altre”. Restrepo afegeix, com dèiem fa un mes, que la impunitat és el problema principal que pateixen els països on les agressions als periodistes són continues.

Javier Darío Restrepo és contundent: “A la societat li importem un carall” i, per tant, ens hi hem d’acostar i fer-ho sense por als que ens assetgen. “Sé que haig de complir una missió: obrir els ulls als ciutadans sobre allò que succeeix. Els meus ulls han d’estar molt oberts, no alterats o anul·lats pel temor”, diu Restrepo. Un últim consell que dóna és no córrer riscos inútils en un ofici que sempre és de risc. Sobretot a Llatinoamèrica!

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.