Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb uns sindicats dividits –CCOO i CGT pel no i SPC, UGT i Candidatura de Treballadors pel sí- els treballadors de TV3 podran aprovar o rebutjar en una consulta el pla de reestructuració de l’empresa proposat per la direcció. Aquest pla, que busca bàsicament reduir les despeses de la televisió pública en un moment de reducció dels ingressos, tant els provinents del Govern com de la publicitat, consta d’una sèrie molt àmplia de mesures algunes més ben definides que d’altres i també de diferent prioritat d’aplicació.

La part més perjudicial pels treballadors –i que a més seria totalment immediata- és la reducció d’un 5% dels salaris, després de dos anys de congelació. Uns descomptes que ja es van aplicar als funcionaris ara fa quasi un any i que els treballadors de TV3 van aconseguir evitar pel fet de ser aquesta una empresa mixta i no tenir aquesta condició. A canvi d’acceptar la retallada salarial la direcció de l’ens es compromet a garantir l’estabilitat de la plantilla fins el 2012 –amb la contractació indefinida dels anomenats “temporals estructurals”,-  mantenir la producció interna i el model de televisió de servei públic.

Pels partidaris del no aquesta disjuntiva –reducció de salaris per evitar acomiadaments- s’assembla massa al que han aplicat moltes de grans multinacionals a Catalunya i defensen que s’ha de lluitar contra aquest “xantatge”. Ramon Espuny, president de la secció sindical de l’SPC, argumenta, en canvi, que per la seva condició d’empresa pública, la situació és extremadament diferent. A més Espuny confia en el pla d’una direcció “compromesa amb el model de televisió pública” i creu que el seu rebuig podria provocar un nou model de govern de la Corporació molt més “partidista i menys professional”, pel que creu que la reducció de salaris podria ser considerat un mal menor encara que molt “dolorós”. El fet, però, que la direcció s’hagi negat a fer públics els salaris dels directius és una “manca de transparència lamentable”, per bé que els han assegurat que aquests ja van ser retallats l’any passat entre un 8 i un 15%. També han estat acomiadats alguns directius en el procés de concentració empresarial de la Corporació.

I és que més enllà de l’espinós tema de la reducció salarial, les mesures d’estalvi de la CCMA podrien ser l’excusa per tirar endavant la sempre ajornada reestructuració de l’ens públic. “La Corporació és un veritable regne de taifes i mai ningú s’ha atrevit a impulsar-ne la simplificació i racionalització i ara sembla que finalment serà així, fins i tot algunes de les empreses ja han estat absorbides per TV3”, assegura Espuny, encara que també és conscient que una bona part del pla encara està poc definit. “Creiem que la voluntat d’estalvi de la direcció és sincera i que no passa només pels salaris dels treballadors, i òbviament la millor forma d’estalvi és evitar despeses absurdes com la seu de Ganduxer” on s’ubica el consell de govern de la CCMA.