Una imatge, més que mil paraules

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els primers en denunciar-ho (i alguns mitjans se’n van fer ressò) van ser els mateixos organitzadors de l’acampada contra la situació econòmica i política ubicada a la Plaça de Catalunya: la webcam del trànsit ubicada a la mateixa Plaça i que difon imatges a temps real, havia estat inutilitzada. Quan tota la resta de webcams que facilita l’Ajuntament de Barcelona en el seu web per supervisar i regular el trànsit a tota la ciutat estaven operatives, aquesta, la que la casualment apunta a la Plaça i que podria oferir a qualsevol indret del món imatges de la polèmica acampada, està interrompuda temporalment. És casualitat o un exemple més de la manipulació que es fa de la informació avui en dia? Deixeu-me pensar malament i deduir que es tracta d’un cas més d’intent d’amagar la realitat, de la mateixa manera que s’ha fet en la restricció de la informació i imatges en les revoltes al món àrab. De fet, els participants han volgut comparar, des d’un primer moment, la Plaça Catalunya amb la Plaça Tahrir del Caire. Però no parlem del govern egipci, sinó del “progressista” consistori barceloní, que és qui controla aquestes webcams.

Es tracta d’un exemple més del que avui en dia és una pràctica habitual en el món de la informació: amagar, ometre informació (o manipular-la si cal) mentre, per una altra banda, difonem missatges a favor de la llibertat.  Aquest és només un exemple més, una petita anècdota, gairebé es podria dir. Malauradament, d’imatges censurades i d’informacions restringides, però, n’hi ha per tot arreu.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.