Referèndum a la CCMA: pas cap al futur

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Podem fer moltes lectures dels resultats del referèndum de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) sobre el preacord del conveni fins a finals de 2012, però crec que hi ha tres conceptes que sintetitzen l’actitud –o les actituds– dels treballadors de Televisió de Catalunya (TVC) i Catalunya Ràdio, les dues empreses del grup que ja han votat el preacord: pragmatisme, responsabilitat i compromís. Encara s’han de pronunciar les plantilles de CCRTV Interactiva i Activa Multimèdia, però amb tota probabilitat l’anàlisi global no canviarà gaire.

Recordem que els treballadors han acceptat majoritàriament el preacord, que inclou com a punts més destacats la rebaixa d’un 5% dels salaris el 2011, la congelació el 2012 i la garantia del manteniment dels llocs de treball durant aquest període. Una fórmula amb què la direcció de la CCMA vol parar el cop de les dificultats financeres del grup i adaptar-lo a l’escenari de baixada dels ingressos publicitaris i de l’aportació de recursos públics per part de la Generalitat.

Primer, pragmatisme, o, si voleu, instint de supervivència: segur que una part important de la plantilla ha acceptat la rebaixa salarial per salvar els llocs de treball, com a motivació principal, tot i que aquesta posició no ha estat majoritària a Catalunya Ràdio. Però més important que el pragmatisme és la responsabilitat amb què els treballadors de la CCMA han afrontat la consulta. Els canvis que s’han produït els últims anys en el panorama audiovisual i en el panorama polític posen la CCMA davant del repte de continuar fent una televisió i una ràdio públiques competitives, però sense garanties que el suport pressupostari i el suport governamental siguin suficients, ni que les condicions del mercat li ho posin fàcil, sinó tot el contrari. En aquest escenari, l’aportació dels treballadors de la corporació és clau, i així ho han entès en aquest moment.

Finalment, compromís. Amb l’aprovació de la proposta, els treballadors del grup donen un aval -en la pràctica- a les posicions del president del consell de govern de la corporació, Enric Marín, i de la directora de TVC, Mònica Terribas, que en aquests moments simbolitzen per a molts sectors l’aposta pel model de mitjans audiovisuals públics líders i d’alta qualitat. Aviat el Parlament votarà la reforma de la llei de la CCMA, en el marc de la llei de pressupostos de la Generalitat 2011, i en aquest context donar un senyal de cohesió interna de la corporació a favor d’un futur de lideratge és un moviment oportú.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.