Garanties

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sens dubte és un bon símptoma de salut democràtica que la població exigeixi contrast, veracitat i rigor al periodista a l’hora de dur a terme la seva feina. Però per tal que els professionals de la comunicació puguin estar a l’altura d’aquestes exigències cal fornir-los amb unes garanties.

D’una banda, el periodisme necessita d’un marc legal que n’asseguri la seva independència. I no estem parlant de mesures intangibles i etèries, estem parlant, per exemple, de la protecció jurídica de les fonts i del periodista en relació a aquestes. O també de mesures legislatives contra el ‘turisme de difamació’, entès com la pràctica de presentar demandes per injúries a països on la legislació és més desfavorable als periodistes. A través de la Iniciativa Islandesa de Mitjans Moderns (IMMI segons les sigles en anglès), Islàndia ja s’ha ficat les piles en aquest sentit i té previst aprovar aquestes mesures en breu. Faríem bé de prendre exemple d’un dels països que figura entre els tres primers pel que fa al seu elevat grau de llibertat de premsa, segons els informes periòdics de Reporters Sense Fronteres.

D’altra banda, el periodisme també necessita garanties a nivell laboral. Els acomiadaments massius, la precarietat dels contractes i l’explotació dels becaris; l’aprimament de les redaccions que fa baldar la correcta cobertura de les notícies; l’alta concentració dels mitjans en mans de pocs grups empresarials fa minvar la pluralitat; les prejubilacions i la conseqüent pèrdua de mestratge són alguns dels problemes que afecten les tasques periodístiques i que van en detriment de la qualitat informativa.

Crec que és molt important impulsar una societat crítica amb els seus mitjans de comunicació. Però tenint en compte les dificultats en què es troba el periodista a l’hora exercir la seva feina, tampoc podem oblidar la urgència de blindar amb mesures legals i laborals la seva professió. I aconseguir aquestes garanties no és només una necessitat gremial sinó que convé a tota la societat. És, també, una qüestió de salut democràtica.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.