Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest mes de juny el Grup de Periodistes Ramon Barnils –impulsor de Media.cat conjuntament amb la Fundació Escacc- celebra el seu desè aniversari. La primera de les activitats amb les que l’entitat pensa celebrar l’efemèride ha estat aquest matí, quan s’ha fet operatiu el seu nou web oficial.

El portal grupbarnils.cat es presenta ara amb la seva estètica totalment renovada, més continguts i noves aplicacions que la converteixen en una eina adaptada a l’era 2.0. Així, inclou accés directe al compte Twitter del Grup, destaca més l’agenda i, amb una imatge més dinàmica, incorpora nous serveis com un traductor automàtic. El Grup Barnils ha aprofitat per augmentar-ne els continguts amb, per exemple, tota la documentació publicada arran del desè aniversari de la mort del periodista commemorat el passat mes de març.

Al llarg del mes de juny es faran nous actes de celebració que per ara no tenen encara data definida. El primer serà la presentació del primer Anuari Media.cat al Col·legi de Periodistes de Catalunya i una festa d’aniversari oberta a tota la professió durant la qual es presentarà un vídeo protagonitzat pels socis del Grup en base a reflexions de Ramon Barnils sobre el periodisme.

Segons Joan Vila i Triadú, president del Grup Barnils, aquest aniversari “arriba en un bon moment, en que el Grup no sols manté l’activitat sinó que l’ha incrementat i ha augmentat el número de socis, sobretot joves, el que vol dir que està en renovació permanent”. D’una primera època en que el Grup Barnils es va centrar en les activitats internes s’ha passat a l’actual i major projecció pública, sobretot a partir de la posada en funcionament, ara fa quasi dos anys, de Media.cat. “La importància d’aquest observatori per a nosaltres és molt gran, per això hem volgut lligar la presentació del seu primer anuari, que a més serà el seu primer projecte imprès, a les activitats del desè aniversari”, ha explicat Vila, per qui l’existència mateixa del Grup és un senyal que “a pesar dels moments durs que estem patint es mantenen vives les ganes de lluitar i avançar d’una bona part dels periodistes dels Països Catalans”.