Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Grup Hermes, responsable de bona part de la premsa editada en català, ha decidit començar a tancar algunes de les seves capçaleres més emblemàtiques, encara que per ara no ha fet pública cap decisió formal i bàsicament el que corren són rumors.

L’únic que se sap del cert és que hi ha un pla de baixes voluntàries a bones condicions per aconseguir reduir la plantilla en unes 120 persones, el termini del qual acaba aquesta setmana. I un cop vistos els resultats l’empresa decidirà si presenta un ERO obligatori el que, segons treballadors del Grup consultats per Media.cat, es força previsible, ja que “és difícil que marxi tota la gent que volen”. Un cop acomiadada la gent es passaria al tancament d’algunes capçaleres com el 9 Esportiu, Presència o Sortim i també algunes de les edicions i subedicions d’El Punt a Tarragona i l’àrea de Barcelona que encara no s’han concretat.

Segons declaracions de Joan Vall i Clara, vicepresident d’Hermes citades per Comunicació21, tot són especulacions, doncs l’empresa encara no ha decidit res i que, malgrat les dificultats, estan treballant per sortir reforçats de la crisis. Però entre la plantilla s’assegura que ja s’ha ofert als treballadors dels mitjans amenaçats a transformar aquests en empreses independents, capitalitzades pels propis empleats i reconvertides en Societat Anònima Laboral, pel que les publicacions serien comprades i distribuïdes per El Punt i l’Avui però sense assumir-ne els riscos econòmics. Una possibilitat que, segons les fonts consultades, pocs veuen amb optimisme.

La decisió de l’empresa arriba poc més d’un any després que aquesta invertís un fort capital en la compra de l’Avui –es calcula que seien al voltant dels vuit milions d’euros entre l’adquisició i l’ERO posterior- el que fa que dins la plantilla es pregunti si aquesta no va ser una mala estratègia. Des de la direcció s’assegura que les dues decisions són independents i que l’ERO s’hauria d’haver presentat igual per la mala situació econòmica del grup, fortament afectat per la caiguda de publicitat i vendes i la retallada d’ajudes institucionals.