Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un informe del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre el tractament de la violència masclista als informatius televisius constata com a conclusió principal la millora en el tractament del tema. Per primera vegada, s’assegura, “les persones expertes assoleixen la primera posició en el temps de paraula” de les diferents fonts i “la informació sobre programes socials i de sensibilització pel que fa a la violència masclista superen el 50% del temps de notícia”.

L’estudi analitza el tractament de les informacions sobre violència en l’àmbit familiar i sobre violència masclista en els teleinformatius de TV3, el 3/24, TVE a Catalunya, 8tv, Barcelona TV i Penedès TV emesos durant el període comprès entre l’octubre i el desembre de 2010 i el compara amb els informes similars realitzats el 2002, 2004 i 2007. En els seus anàlisis conclou que “no s’han trobat adjectivacions justificadores dels assassinats o de les agressions, ni estereotips ni tòpics que la banalitzin o la frivolitzin”. En canvi, la majoria de les notícies “inclouen informació contextual, la qual cosa contribueix a entendre el problema i ajuda a reflexionar-hi”, una tendència que ha anat a l’alça respecte als estudis anteriors.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Com a elements negatius destaca “l’increment de l’espectacularització a les imatges”, si bé reconeix que aquesta s’ha reduït en el lèxic, que en algunes ocasions no es respecti la privadesa de les persones afectades i que es mantingui una causa-efecte “vinculades a l’origen o a les circumstàncies personals de les persones implicades”.

En tot cas es tracta, però, d’una millora global i notable que afecta els mitjans en la seva totalitat –l’estudi no parla de diferències segons els canals- que arriba després d’anys de denúncies, campanyes i alternatives proposades des de la societat civil. Un exemple que la feina de prevenció i vigilància respecte el tractament mediàtic de temes sensibles pot donar els seus fruïts i que ha d’animar a la societat civil a continuar vigilant els seus mitjans.