Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Reducció de plantilles, precarització de les condicions laborals, retallades de sous o del preu de les col·laboracions, augments encoberts de les jornades, supressió de festius, fraus contractuals… totes aquestes pràctiques cada cop més esteses afecten, òbviament la qualitat de vida i el poder adquisitiu dels treballadors de la comunicació, però com influeixen en alguns bens essencials de la democràcia com són la llibertat d’expressió o la pluralitat i veracitat informativa? I també: quines alternatives es poden oferir a l’actual situació?

“Només cal mirar el panorama mediàtic actual per veure com les retallades professionals estan afectant el dret ciutadà a la informació, que és l’objectiu que dóna sentit al periodisme”, explica Quico Ràfols, secretari d’organització del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC).

És per abordar aquests temes que demà al matí hi ha convocada la III Assemblea de Periodistes per part de l’SPC a la seu d’Amics de la Unesco de Barcelona. La jornada, titulada “Amb les retallades, on queda la informació?” comptarà amb dues taules rodones. La primera titulada “La crisi als mitjans: Precarietat laboral i desinformació.”, amb la intervenció de Fabián Nevado, assessor laboral de l’SPC, i el mateix Quico Ràfols. La segona estarà de dedicada a les “Alternatives per dignificar la tasca dels periodistes i garantir el dret a la informació de la ciutadania” i comptarà amb la participació de Llúcia Oliva, presidenta del Consell de la Informació de Catalunya, Míriam Meda, coordinadora general de la ReMC–Red de Medios Comunitarios i Dardo Gómez, secretari general de la FeSP.

“La idea és fer tan un diagnòstic de l’estat de la situació com pensar alternatives que puguin revertir l’actual situació”, continua Ràfols. Per ajudar a aquest diagnòstic, al web del sindicat han habilitat un espai perquè els treballadors de la comunicació pugui expressar lliurement –tan públicament com de forma anònima- quines són les seves situacions laborals i en quines condicions fan la seva feina.

Ràfols tampoc descarta que des de l’assemblea es puguin proposar noves mobilitzacions: “és un tema que no volem imposar, haurà de ser la gent que hi participi, amb les seves ganes i les seves aportacions les que decideixen si es vol iniciar algun tipus de mobilització”, explica abans d’esmentar que estan “seguint molt d’aprop” tot el que passa a plaça Catalunya.