Ah, és clar, eren negres

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El diari Ultima Hora de dimarts 7 de juny duia una notícia d’una pàgina sencera amb el títol: “Dos detinguts i un ferit després d’una agressió amb arma blanca devora l’antic edifici Flex”. El títol era quilomètric, però la sorpresa la reservava al subtítol: “Dos negres que anaven en un taxi començaren a barallar-se i, després de baixar-ne, un va atacar l’altre amb un gran ganivet”. És habitual. Quatre dies abans un altre titular, deia: “El tercer búlgar implicat al crim de Son Canals ingressa a presó”. No s’entenia si era un crim amb implicats de diferents països o si havien empresonat l’últim dels tres acusats del delicte. És igual que s’entengui bé o no, allò que importa és destacar al títol o al subtítol que són búlgars, negres, sud-americans, ‘de l’Est’ o d’on sigui, però ni del país ni espanyols.

Les notícies de crònica negra de l’Ultima Hora, el principal diari de les Illes Balears, destaquen gairebé sempre al títol si els acusats d’un delicte són immigrants originaris d’un altre estat. És indiferent que això sigui l’element principal de la notícia o no, ho ressalten igualment. A dins, a l’entradeta, de vegades juguen amb eufemismes i enlloc de parlar de “negres” parlen d’homes “de color”. Però això no canvia res, que siguin immigrants es converteix en un element de la mateixa importància que allò que ha passat, que el ‘què’ que hauria de ser el cor d’una notícia de crònica negra.

Això és jugar amb foc. Destacar per sistema l’origen dels acusats dels crims, només quan són immigrants és fer xenofòbia informativa. Els “dos negres” no es barallaven perquè tenien la pell fosca —i si és això no ho expliquen— però així donen a entendre que són els immigrants de fora d’Espanya els que són violents. Llegeixes el títol, passes al subtítol i sembla que pretenguin que pensis: “Ah, és clar, s’apunyalen perquè són negres, o maten perquè són búlgars”. Com si l’origen ho expliqués tot.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.