‘Pseudoanàlisi’ contextual provocada per l’ABC

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

És d’aquelles coses que no se’n parla. I si se’n parla, és per fer-ne un drama o un acudit. Jo avui en vull parlar tant clar com pugui. En general, als mitjans generalistes, parlar del cicle reproductiu de les dones vol dir parlar de tècniques de reproducció, de fecunditat (de massa o de massa poca), d’avortaments (de si es pot o no es pot), de càncers d’ovari i d’úter, de píndola del dia després…

L’altra cara és la que ens mostra la publicitat, aquella del ‘a que huelen las nubes’, del ‘control’ dels ‘dies fèrtils’, de tampons, de proves d’embaràs i de compreses per a les ‘pèrdues d’orina’ que ens han de fer lliures. Menstruar, embarassar-se o no, parir o tenir la menopausa, en principi, hauria de ser la cosa més natural del món. Quan dic natural vull dir sobretot ‘no naturalment patològica’, com se’ns mostra en articles carregats de drama i d’anàlisi mèdic en què el tractament i la medicalització són imperatius inevitables. Que la construcció d’aquesta idea negativa del cicle reproductiu, i per tant del cos de la dona i en conseqüència de la dona, no és cosa només dels mitjans, ho sabem. Però crec que no està de més donar-hi una volta per pensar altres maneres d’acostar-nos-hi, com es fa, per exemple, amb embarassos i criança al suplement ‘Criatures’ de l’ARA.

Tot plegat, ve a tomb per aquesta portada de l’ABC: una foto a tota pàgina de tres presidentes del PP i just a sota un anunci d’un medicament per a tractar la menopausa. La xarxa en va anar plena. Casualitat, (mala)intencionalitat? Tot fa pensar que l’ABC ho té ben pensat. Més enllà d’intentar inferioritzar i burlar-se de la posició de poder de les tres senyores en qüestió, relacionant-les amb la menopausa com un estat ‘negatiu’ i no desitjable, l’ABC deu tenir molt clar el rendiment de posar el dit a la nafra. I és que només fa unes setmanes que reproduïa el mateix patró amb aquesta altra portada a què feia referència elconfidencial.com: una portada amb Strauss-Kahn i rematada amb un anunci sobre impotència. I aquí podríem començar una altra ‘pseudoanàlisi’ sobre les associacions entre la ‘masculinitat’ i el ‘vigor’ sexual. De moment, em quedo aquí.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.