Més de #sensepreguntes nocobertura

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Acabo de llegir un teletip on s’explica que la Federació Europea de Periodistes (FEP) va aprovar divendres passat per unanimitat una moció contra les rodes de premsa sense preguntes, a instància de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), que denunciava la pràctica de nombrosos polítics i personalitats públiques de no admetre preguntes en les rodes de premsa. Els delegats de les 44 associacions europees  reunits a Belgrad, afirma el teletip, van mostrar “la seva sorpresa per aquesta pràctica, ja que no existeixen antecedents similars en els seus països”.

Increïble: Les associacions i sindicats de periodistes dels 27 membres de la UE, més els representants de Bulgària, Croàcia, Islàndia, Sèrbia, Macedònia, Noruega, Turquia, Xipre, Suïssa, Romania, Israel i Ucraïna se sorprenen tant d’aquest cas que proposen elevar la queixa al Consell d’Europa. Dubto que una situació així no passi enlloc més, però. Realment està tant malament l’exercici del periodisme a l’Estat?  Hem d’arribar al Consell d’Europa per poder fer la nostra feina? És una qüestió d’institucions o una qüestió de  manca de professionalitat? Les dues coses? Hauríem de qüestionar-nos també el “ara no toca” o les entrevistes pactades? Em vénen al cap nombroses preguntes sobre l’origen, les causes  d’aquesta pràctica que limita el dret a la informació  i com posar-hi fi.

De moment, el moviment #sensepreguntesnocobertura  nascut  a twitter ja hi incideix i  ara, segons el mateix teletip, la FAPE farà públic un document sobre recomanacions pràctiques perquè els periodistes i els mitjans puguin denunciar les rodes de premsa que no admeten preguntes. Mentrestant, potser que truqui algun periodista de Turquia perquè em diguin com s’ho fan…

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.