Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Entrevista a David Bassa, nou president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

David Bassa (Granollers, 1971) és redactor a TV3 i autor de nombrosos assaigs periodístics, dos dels quals s’han convertit en documental: “Terra Lliure, punt final” i “Memòria de l’infern”. Des d’ahir és el nou president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, entitat editora de Mèdia.cat, i que demà celebra, precisament, la festa del seu desè aniversari.

Assumeixes la presidència del Grup Barnils just pel seu desè aniversari. En quin punt es troba?

Sense cap mena de dubte es troba en la millor situació de la seva història. Fa deu anys érem uns 25 socis i avui ja arribem als 80. I seguim creixent en un context en que, en general, l’associacionisme tendeix a decréixer.

El nostre projecte principal, l’observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat, ha superat les 10.000 visites aquest mes de juny, amb un creixement constant des de gener i això ens suposa un ressò exponencial com a Grup. Realment crec que en el cas de Mèdia.cat l’hem encertat en el concepte i hem fet un producte que interessa a la professió.

Fa deu anys hi havia altres grups de periodistes, com el Gaziel o el Lladó, però ara per ara és l’única associació d’aquestes característiques que hi ha al país. Perquè el Grup Barnils creix en aquest context?

Jo crec que els altres grups tenien una estructura pròpia del segle passat: Un grup de periodistes molt consolidats, relativament petit i molt identificat ideològicament que es trobaven per intercanviar contactes i exercir un cert tipus de lobby. El mateix Grup Barnils era més o menys això al principi. Però hem evolucionat molt, hem incorporat molts periodistes joves que es complementen amb la gent consolidada i hem creat un espai de debat plural, apartidista, que ha de servir per esperonar un periodisme crític i rigorós i incidir en certa forma en com es treballa al nostre país.

Quines són els reptes per als propers anys, no sols per al Grup Barnils, sinó per al conjunt de la professió?

Per a la professió és obvi que venen temps complicats. Ens trobem en un context de crisi i retallades que estan fent augmentar encara més la precarietat laboral de molts companys i on el periodisme s’exerceix amb més pressions que mai.

I això en un context de cada cop més tensions socials. Un bon exemple d’això el vam viure ja durant els fets del Parlament. Per una banda hi ha gent del grup que va criticar la unanimitat dels mitjans a l’hora de tractar aquells fets. Però també n’hi havia que trobaven els fets molt greus i companys que eren agredits pels manifestants i tot això va generar un debat molt profund dins el Grup que encara no està tancat. Però tot plegat pot servir per il·lustrar quin és el futur immediat –tan immediat que quasi és present- per a molts periodistes.

Pel que fa al Grup, crec que hem d’incidir cada cop més en aquesta realitat. En els propers anys hem d’aconseguir tenir un pes propi en el debat sobre el futur de la professió, que l’opinió del Grup sigui constant en tot allò que afecti la professió.

Com s’aconsegueix això?

Per una banda, naturalment, utilitzar el pes del Grup per fer reflexionar el sector i les administracions sobre les decisions que prenen, sobretot quan això impliqui un augment de la precarietat laboral i una pèrdua de qualitat del periodisme.

Però també crec que es pot fer servir Mèdia.cat per donar una primera oportunitat laboral als joves llicenciats en aquesta moments que és tan difícil trobar feina. Volem entrar en el món universitari i donar opcions a la gent per donar-se a conèixer i obtenir experiència laboral.

Finalment, com animaries a algú que no és soci del Grup Barnils a associar-s’hi?

Crec que aquest és un Grup que, més enllà de les ideologies, és un espai per estimar el periodisme, viure’l amb molta intensitat, participar en els debats que incideixen en el conjunt de la professió. Naturalment tenim una visió concreta de país i progrés, però no demanem cap carnet.

I a un nivell més pràctic, associar-se al Grup pot permetre participar de projectes de molta visibilitat com Mèdia.cat, certàmens, trobades, formació, etc.