Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Eliminació contant de línies en valencià a l’escola pública? Milers de famílies que volen escolaritzar els seus fills en català es queden sense poder fer-ho? Cap tipus d’exigència a l’ensenyament concertat per a que complexin la llei en matèria lingüística? Perill de desaparició de l’ensenyament en la llengua pròpia a partir del curs 2012-13? Doncs no, segons Las Provincias al que de debò es dedica l’ensenyament públic al País Valencià és a impartir “doctrines nacionalistes a alumnes de només cinc anys”.

El diari acusa l’escola El Romeral d’Alcoi d’“enaltir el nacionalisme” per pintar unes vinyetes amb dibuixos de Jaume I, referir-se a “València com el País Valencià” i per explicar als seus alumnes la història i la cultura valencianes. Frases com “lluitar per la nostra llengua i cultura” i “la Guerra Civil va deixar profundament dividida la societat” són “missatges inapropiats” i “pràctiques irracionals” pel rotatiu, que preferiria que els nens pintessin “animalets”.

En un to que recorda els reportatges de la caverna madrilenya sobre el País Basc el reportatge no explica el context de l’activitat ni es demana ni una sola vegada l’opinió de l’escola o dels pares dels alumnes, excepte un professor anònim que assegura estar disconforme amb la línia educativa. L’única motivació de la notícia és la denúncia d’un sol pare recolzat per l’Asociación Nacional per la Libertad Lingüística, un grupuscle d’extrema dreta que considera que la Generalitat valenciana situa l’educació en castellà com a “excepció”. Qui sí fa declaracions és una font –també sense identificar- de la conselleria d’Educació que assegura, en una mateixa frase, que a pesar de no poder actuar al no tenir cap denúncia formal sí que ho faran d’ofici al tenir “queixes”.

Mentre, dimarts, una vintena de membres del Grup d’Acció Valencianista i España 2000 van boicotar violentament la presentació d’un llibre a la FNAC de València. Van llençar llibres, cadires i pots de fum contra els assistents i van amenaçar els ponents, el sociòleg i autor del llibre Vicent Flor i la diputada Mònica Oltra durant quasi mitja hora fins que va arribar la policia i els va fer marxar sense identificar-los, a excepció d’una detenció. Fins a dos partits parlamentaris han demanat explicacions a la Delegació del Govern espanyol i també s’ha posicionat la Universitat de València i altres institucions, però cap d’aquestes denúncies ha tingut espai a les pàgines de Las Provincias.