Rèquiem per la Ràdio i Televisió de Mallorca

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Molt probablement abans que arribi el setembre Ona Mallorca i Televisió de Mallorca ja no emetran. José Manuel Carrillo —àlies ‘el liquidador’— preveu tancar l’ens públic de Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM) a mitjan agost. El PP l’ha nomenat director d’RTVM tan sols per a que faci això: liquidar-la.

Fa ben pocs dies la nova presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, deia en una roda de premsa que tancar RTVM era una decisió difícil, però que s’havia de fer perquè no es pot mantenir. Tot seguit, com per justificar-se, va afegir que a ella li seria molt “fàcil” mantenir-la perquè així podria tenir un canal i una emissora públiques dedicades a informar i “explicar bé” les accions del seu equip de govern. Això dóna una pista de com entén les coses el PP.

Per Salom RTVM no és un servei públic, és un mitjà de propaganda. Clar, deu milions d’euros l’any per pagar propaganda per ràdio i televisió és una mica car. No és estrany que hagi decidit que pot prescindir-ne, si pensa això. Ara, també cal recordar que el PP va deixar el Govern amb més de 140 milions d’euros de deute acumulat per IB3. La televisió autonòmica encara arrossega un deute pendent de 60 milions, d’aquella etapa. RTVM tanca cada any els seus pressuposts sense cap mena de dèficit.

Televisió de Mallorca i Ona Mallorca són dos mitjans de comunicació de proximitat. Informen de què passa a cada poble, han sabut integrar en una xarxa les antigues ràdios i televisions locals i tenen una programació arrelada a la terra, a la gent; als mallorquins. Sí, no tenen la mateixa audiència que els canals que emeten concursos de famosos o l’última novetat de Hollywood, però informen, tenen en compte la cultura i el patrimoni propis i donen feina a un sector audiovisual incipient que té moltes possibilitats per créixer. Si no l’estronquen.

Però el PP prefereix tancar-los. Potser no només per estalviar. M’aventuraria a dir que en aquesta decisió també hi té alguna cosa a veure que tan la ràdio com la televisió insulars hagin emès des de sempre en català i no hagin dubtat en explicar notícies i fer reportatges poc afalagadors amb els populars. Salom, a l’últim ple del Consell, no va respondre cap dels precs, crítiques i preguntes sobre RTVM que li van fer els diputats de l’oposició, les entitats i l’anterior directora d’RTVM. La presidenta va callar i va fer votar els seus amb la força de la majoria absoluta.

El PP calla i fa la seva, però sembla que no en té prou. Sembla que vol que els altres també callin. Comença l’era del silenci.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.