Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

En la darrera entrada abans de les vacances d’agost –La revolta dels lectors– Mèdia.cat reflexionava sobre el canvi d’actitud que s’estava observant en el públic dels mitjans de comunicació. “Una nova consciència ciutadana a l’hora de relacionar-se amb la informació [i on] cada cop és més la gent que està preocupada per quins mitjans de comunicació tenim, [que] ja no s’acontenta en ser mera consumidora de notícies i reclama un paper de protagonista”. Una actitud que va més enllà de les xarxes socials però que hi troba en aquestes una eina feta a mida. Ahir mateix es va viure el darrer capítol d’aquesta revolta, quan la irrespectuosa entrevista que Manel Fuentes va realitzar a l’economista Vicenç Navarro al Matí de Catalunya Ràdio va generar una immediata resposta a la xarxa. Durant l’entrevista Fuentes va tallar Navarro nombroses vegades amb afirmacions com “no menteixi” o “no em contesta les preguntes”, a més de preguntar-li si s’havia llegit el text de la reforma constitucional i assegurar que “s’està equivocant” en les seves teories econòmiques. Finalment va acabar la intervenció amb un “escolti’s, aclareixi’s i parlem un altre dia”.

Vicenç Navarro és un dels economistes catalans amb més projecció internacional, ha estat catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i actualment ho és de Ciències Polítiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra, a més de professor de Polítiques Públiques a la Universitat Johns Hopkins dels EUA.

No sols el mur de Facebook del programa es va omplir de comentaris d’oients retraient l’actitud de Fuentes al conduir el programa, sinó que es va crear un grup propi anomenat “Manel Fuentes dimissió”, amb més de mil adherits, mentre l’etiqueta de Twitter #Fuentesdimissió arribava a ser la quarta més usada a Catalunya.

La ràpida reacció dels oients va obligar al programa a emetre un comunicat de disculpa urgent i aquest matí, en el moment de començar el seu programa, ha estat el mateix Fuentes qui ha reconegut que “no va estar a l’alçada” i ha promès tornar a entrevistar Navarro “amb més calma per a deixar que s’expliqui”. Una resposta i una autocrítica que, lamentablement, és poc habitual als mitjans de comunicació.

Més enllà, però, de l’actitud poc respectuosa de Fuentes –qui en el mateix programa demostrava que sap ser ferm i educat al mateix temps en una entrevista a Josep Anglada, dirigent de Plataforma per Catalunya- els fets d’ahir corroboren que hi ha un problema de fons en la pluralitat ideològica de les línies editorials dels mitjans catalans, incloent tan els públics com els privats. Un informe de Mèdia.cat publicat ara fa un any incidia precisament en l’hegemonia dels arguments neoliberals en el tractament de les qüestions econòmiques. Una hegemonia que ha arribat al grau on defensar opcions diferents pot resultar més inacceptable que postular idees racistes.