Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ni sentència contra la immersió lingüística a l’ensenyament, ni recent reforma constitucional recentralitzadora, ni milers de manifestants independentistes per les principals ciutats de Catalunya, i ni tan sols la “transició catalana” preconitzada per Mas o la polèmica badalonina. El fet que la d’enguany hagi estat una de les Diades Nacionals més políticament calentes dels darrers anys –encara que aquesta expressió comenci a semblar ja un tòpic- no ha impedit que La Vanguardia dediqués les portades de l’11 i del 12 a la commemoració dels atemptats de Nova York ara fa deu anys.

Mèdia.cat ja va fixar-se en una anàlisi de la setmana sobre com La Vanguardia trencava el consens de la resta de la premsa de Catalunya en editorialitzar sobre la sentència del TSJC que posa en perill la cohesió de la comunitat educativa i ara el diari ha incidit en la mateixa línia en dues portades consecutives. Així, mentre la resta de diaris barcelonins, en la seva edició de diumenge, posaven l’accent en la defensa de l’ensenyament en català –Ara i El Periódico- o en el debat sobre la independència –El Punt Avui,- el rotatiu del Grup Godó preferia centrar dos terços de la seva portada a una fotografia de la “zona zero” de Nova York amb el titular “Recorda”. Només a la part inferior un petit requadre avisa que per Artur Mas “S’han trencat les regles de joc de la transició”. Una declaració prou forta per part del President de Catalunya com per merèixer el titular central.

Però a més, avui ha tornat a repetir l’aposta amb una nova fotografia i titular dels EUA mentre que tota la menció a la Diada quedava reduïda a la part inferior i a una nova declaració de Mas. En oberta oposició, la resta de diaris del Principat –inclosos els gratuïts de Barcelona, molt més centrats en informació de fora al ser meres franquícies- obrien amb els actes i reivindicacions de la Diada, si comptem la mitja excepció d’El Periódico, on un mateix titular és compartit per dues fotografies de Barcelona i Nova York.

Així, una altra vegada La Vanguardia torna a diferenciar-se de la resta dels seus competidors, però a costa de quedar fora del debat i les preocupacions dominants, tan socials com polítiques. Resultat que es podria entendre que el mateix José Antich reconeix implícitament, a la seva columna diària, dedicada exclusivament a les problemàtiques nacionals, això sí, després d’escriure que “la celebració dels actes de la Diada Nacional de Catalunya queda, en part, eclipsada per aquell horrorós esdeveniment”. Eclipse que, en el cas de la portada de La Vanguardia, és gairebé total.