Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

No s’espera cap sorpresa, així que la Mesa del Congrés dels Diputats espanyol aprovarà avui la presa en consideració de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres”, que busca garantir per llei les emissions audiovisuals al conjunt dels respectius àmbits lingüístics i, per tant, blindar la presència de TV3 al País Valencià.

L’aritmètica parlamentària assegura el pas de la proposta, la que la ministra de Defensa, Carme Chacón ha avançat que tan el PSC com el PSOE hi votaran a favor “tots junts”. Sumat al suport de les formacions catalanes, basques, gallegues i l’esquerra fa irrellevant, per ara, la posició del PP. Però el que Chacón no ha explicat i que fa especialment interessant la sessió d’avui és perquè la Presidència de la Mesa del Congrés –exercida pel socialista José Bono- ha vetat durant quasi un any la simple presa en consideració d’una ILP que compta amb l’aval de 651.000 persones, fet insòlit en 30 anys. No va ser fins el juliol passat que, en una reunió de les entitats promotores de la iniciativa –encapçalades per Acció Cultural del País Valencià- amb el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, es va aconseguir desblocar la situació i arribar al debat i votació d’avui. Aquest retard, però, ha provocat que la cambra que s’encarregarà d’aprovar o rebutjar la mesura no serà l’actual, sinó la que surti escollida en les properes eleccions de novembre, amb previsible majoria del PP.

Per això és especialment rellevant el que facin avui els diputats popularistes. Tradicionalment aquest partit s’ha oposat a les emissions de TV3 al País Valencià –encara que la seva secció a Catalunya ho defensés- però el nou president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, s’hi va mostrar d’acord quan era alcalde de Castelló. Un vot afirmatiu seria una demostració que el tarannà del nou president està aconseguint canvis fins i tot a nivell estatal i un gest simbòlic de cara a desmobilitzar el vot anti-PP als Països Catalans els propers comicis. Un “no” en canvi seria un missatge clar que, difícilment, la llei s’aprovarà a la propera legislatura, encara que deixaria en mala postura els acostaments que Fabra està fent amb el món cultural valencià. Però un cop més, la “pinça” PP-PSOE –estatals, per sobre les voluntats de les seves executives autonòmiques- contra el català al País Valencià hauria tornat a triomfar.

La notícia ha passat bastant desapercebuda a les edicions d’avui. Exceptuant El Punt Avui, Levante i quants diaris digitals, la resta de mitjans escrits –inclòs el portal de la CCMA 324.cat- no s’hi han fet ressò.