Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir, una selecció espanyola de bàsquet amb deu dels seus quinze components dels Països Catalans va guanyar el campionat europeu i avui copaven les portades dels diaris, tan esportius com generalistes. Totes? No. Alguns rotatius han decidit que valia la pena destacar la gesta del Llevant al derrotar el Reial Madrid. Deixant de banda la decisió, més natural, de la premsa de pagament de la ciutat de València, Levante, Las Provincias i Súperdeporte –la gratuïta també va optar pel bàsquet,- el 9 Esportiu ha estat l’únic mitjà d’arreu de l’Estat que avui ha decidit dedicar la seva portada a la victòria llevantina i deixar per a la banda inferior els èxits de Gasol i Navarro.

Fins i tot la premsa madrilenya s’ha oblidat del mal tràngol dels blancs per posar tota l’atenció en una “Enorme España” plasmada en una imatge a tota plana de Pau Gasol. Amb Rafa Nadal comandant “L’Armada” cap a la final de la Copa Davis –l’altra notícia esportiva de diumenge- el que els esportistes del país siguin els encarregats de suar els èxits esportius espanyols ja comença a fer-se repetitiu.

Però aquesta és una trampa que no té una sortida fàcil. Destacar les victòries de la selecció espanyola o amagar els esforços dels esportistes catalans? I encara que els titulars de la premsa barcelonina optin per obviar el nom de l’equip –amb frases genèriques com “gegants d’or” o “reis del bàsquet europeu” o accentuant que és “Navarro [qui] conquereix Europa”,- l’afiliació amb la selecció espanyola és evident i fins i tot l’Ara hi acaba caient al titular de la seva versió digital: “Espanya, campiona d’Europa de bàsquet (98-85)”.

Tampoc la poca cobertura que està obtenint a la premsa catalana –exceptuant la nord-catalana- del Mundial de Rugbi té en compte l’alta presència de catalans en la selecció francesa, el que pot donar algunes pistes del que es visualitza la presència catalana en les seleccions estatals.