Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La decisió del Consell d’Administració de RTVE de permetre als seus membres controlar a temps real l’escaleta dels informatius de la cadena pública va desencadenar ahir una immediata onada de comunicats de protesta i condemna. El Consell d’Informatius de RTVE va ser el primer en reprovar la mesura poques hores després de finalitzar la reunió del Consell d’Administració. Ràpidament s’hi van afegir altres entitats com la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE, de la que forma part la Unió de Periodistes Valencians) o el Sindicat de Periodistes de Catalunya. Però van ser els propis ciutadans els qui, emprant Twitter, van protagonitzar la reacció més furiosa. Ahir a la nit l’etiqueta #RTVEdetodos era tendència dominant a l’Estat espanyol i aquest matí ho és #defiendeRTVE.

Davant aquesta allau de protestes els dirigents dels partits polítics que van aprovar la mesura -PP i CiU, amb l’abstenció de PSOE, ERC i CCOO- han efectuat declaracions urgents en contra de la mateixa. Així, aquest matí, el sotssecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, ha assegurat que “no es bona cap supervisió”, referint-se a la mesura proposada pels delegats del seu partit. En el cas de CiU ha estat el mateix delegat a RTVE, Josep Manuel Silva qui ha assegurat des de RAC1 que rectificaria la seva posició, després de “descobrir” que l’accés al sistema permet supervisar la feina dels periodistes abans de la seva emissió. També dirigents del PSOE han manifestat la seva oposició a una mesura aprovada gràcies a la seva abstenció i han tirat pilotes fora culpant al PP de la decisió. Finalment el delegat proposat per ERC, Francesc Bellmunt, ha afirmat que l’accés a l’escaleta del telediari és a posteriori de la seva emissió.

Aquesta immediata unanimitat en contra de la mesura i la confusió al voltant del que significa aquest control podria indicar que tot es tracta d’un malentès, però segons informa El País, ja es van  presentar mesures similars de control durant les presidències de RTVE de Luís Fernández i Alberto Oliart i en ambdós casos van ser rebutjades. Sembla que ha calgut esperar a un moment de debilitat institucional a l’ens –després de la dimissió d’Oliart el juliol i amb l’empresa dirigida per Manuel Esteve de forma interina- per poder-la aprovar.

Així, de moment la mesura és vigent i no hi ha una data fixada per a la seva revocació. Una situació similar ja es va donar el passat mes d’abril, quan el Parlament Europeu va rebutjar una proposta per tal que els eurodiputats deixessin de viatjar preferentment en primera classe en els vols continentals. Llavors va ser l’etiqueta de Twitter #Eurodiputadoscaraduras la que va forçar al PSOE i UpyD a anunciar que canviarien el sentit del seu vot, però amb el detall que la segona votació era simbòlica i no rectificava la decisió presa. Tot i això la protesta iniciada ahir pot servir d’indicatiu del increment del control ciutadà vers els polítics, la preocupació creixent per l’ús dels mitjans públics i com la xarxa ha esdevingut una eina més eficient que les tradicionals organitzacions professionals.

Actualització: El Consell d’Administració de RTVE ha anunciat que es tornarà a reunir dilluns per tal de revocar la decisió presa ahir. Caldrà esperar a dilluns, doncs, per saber si realment és així, però mentrestant queda una pregunta sense respondre: Ho haguessin fet sense la pressió ciutadana?