No val a badar amb TV3

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquests dies són uns quants –no molts, però sí uns quants- els articulistes i opinadors  que s’han abraonat contra TV3 pel suposat “autisme” davant del comunicat final d’ETA. Anem a pams i posem els punts sobre les is, perquè amb la televisió nacional de Catalunya no s’hi val a badar. S’ha dit, tertuliejat i publicat que “TV3 no va saber reaccionar i no va aixecar la programació” o fins i tot que “per seguir les intervencions del president Zapatero i de la resta de polítics vam haver de posar Antena 3 o la Sexta”. Doncs bé, tot això és mentida. Ras i curt. Mentida.

Primer punt:  TV3 va ser la primera i única –única!- televisió de tot l’Estat que a les 19.01 ja estava informant del comunicat acabat de penjar (a les 19.00) al web del diari Gara. Tots els serveis informatius de TVC n’estaven pendents i TV3 i el 3/24 tots dos canals alhora van aixecar la programació per informar l’audiència catalana d’aquest fet històric. A les 19.01 cap altra televisió –hi insisteixo: cap!- n’informava. Totes van començar a fer-ho a partir de les vuit del vespre, quan TV3 ja havia emès el comunicat diverses vegades, analitzant-lo a través dels periodistes dels serveis informatius i amb connexions en directe amb el País Basc.

Segon punt: és cert que a les vuit del vespre TV3 va deixar el tema per passar a la inauguració de la Masia, un programa especial llargament preparat pel departament d’Esports de TVC i que no es podia ajornar. Però el 3/24 va continuar la dinàmica informativa amb entrevistes , connexions en directe i transmissions de totes les intervencions de la Moncloa i el País Basc. És a dir, que quan s’afirma que per escoltar en ZP o en López calia anar a Antena 3 o la Sexta, simplement s’està mentint. I s’està generant un fals debat que només tindria sentit en l’època analògica, en què TV3 era l’únic canal de referència del país. Però, ara, en plena època digital, en què hi ha un canal de vint-i-quatre hores d’informació; en què hi ha una graella de més de setanta canals per triar i remenar, demanar a TVC que tot ho passi a TV3 i oblidi la resta de canals propis és, simplement, arcaic.

Però TVC no es va quedar aquí: divendres, l’endemà del comunicat, TV3 va fer un especial informatiu de dues hores i mitja amb reportatges elaboradíssims, tant de recerca documental sobre el context com de vivència social als carrers d’Euskadi, dues taules amb convidats vinguts expressament del País Basc, gràfics inèdits sobre presos i víctimes, i múltiples connexions per donar veu a totes les parts, inclosa –evidentment- l’esquiva direcció de l’esquerra abertzale.

I encara més: aquest dilluns, el 3/24 i TV3 han emès un Àgora especial fet a Bilbao i en què, per primer cop en tota la història, s’han aplegat en un mateix programa la direcció del PP i del PSE al costat de la direcció de l’esquerra abertzale, a banda de la direcció el PNB i d’un mediador internacional vingut expressament des de Ginebra. A ETB encara no se’n saben avenir: mai abans –hi insisteixo: mai!!- cap president del PP basc i cap dirigent del PSE havien participat en un mateix programa informatiu en què hi participés la direcció de l’esquerra abertzale.

Tot això no ho ha fet ni TVE ni Antena 3 ni la Sexta ni Telecinco, ni tan sols ETB. Tot això ho ha fet TVC, i prou. Per tant, quan des de RAC1 s’afirma que TV3 no ha estat a l’alçada o quan en Ferran Monegal parla d’”estupor, vergonya i tristesa” per “l’incomprensible autisme demostrat dijous per TV3”, hom només pot arribar a dues conclusions: o hi ha una ignorància que fa basarda o hi ha una mala intenció que fa por. I aquí que cadascú jutgi.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.