Precarietat

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El mes que ve els 120 treballadors de la Ràdio i Televisió de Mallorca es quedaran sense feina. Per primera vegada IB3, la televisió pública de les Illes Balears, és dirigida directament per un conseller del govern. Els principals diaris de l’arxipèlag han començat a fer acomiadaments i l’únic en català, el Diari de les Balears, pot acabar ben aviat venut o clausurat.

I tot això és només un resum de la situació de precarietat laboral del periodisme a les Illes Balears. Però encara que sembli paradoxal, tot i aquestes condicions, els periodistes illencs no hem pres la iniciativa per millorar la situació. Sembla que som, de moment, en un estat de sorpresa i fatalisme continu que ens paralitza. L’assemblea del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) que es va fer l’1 d’octubre en va ser una mostra: només hi van anar una vintena dels prop de 400 afiliats. A més, hi ha empreses cabdals del sector, com Hora Nova —d’on formen part els diaris Última Hora i dBalears— que ni tan sols tenen comitè de treballadors.

Precisament ara es fa més necessari que mai un sindicat fort —sigui quin sigui— i uns comitès preparats per tot allò que sigui que hagi de venir. És un moment de crisi i de canvi i els periodistes l’hem d’afrontar junts, col·laborant i en solidaritat. La por d’allò que poden pensar des de la direcció d’una empresa o de quedar malament en un moment que tenir feina és gairebé un privilegi no ens pot aturar. Vetllar per poder treballar en condicions i amb professionalitat no és cap ofensa a ningú, és el nostre dret.

Per sort ja hi ha alguns grups de periodistes que comencen a reaccionar i a organitzar-se. Perquè hi ha una cosa clara: si se cedeix a les pressions i a la por, no només se’n ressent la solidaritat i les condicions de feina. També en surt mal parada la qualitat de la informació que, com a periodistes, podem fer.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.