Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Primer va ser la detenció de Toni Dolz, detingut el 3 d’octubre en el marc de l’operació de l’Audiència Nacional espanyola contra els “indignats” que van blocar el Parlament de Catalunya el passat 15 de juny. Dolz era al lloc dels fets, però no per blocar ningú sinó per cobrir els fets per a La Tele, un canal comunitari que emet a Barcelona i anava degudament identificat amb el braçalet acreditatiu. Però això no va impedir que els Mossos d’Esquadra incloguessin el seu nom a la llista de presumptes delinqüents que van enviar al jutge Eloy Velasco per tal que fossin processats. Una decisió que queda encara més compromesa per les imatges visionades durant la compareixença de Dolz a Madrid, on s’evidenciava que s’havia limitat a realitzar la seva feina de càmera i el Sindicat de Periodistes de Catalunya, al que Dolz està afiliat, ha demanat l’arxivament de la causa en un comunicat.

Deu dies després, el periodista de RAC1 Biel Cadilla informava a través d’una piulada que li havia arribat una multa de 200 euros per participar en una manifestació no autoritzada el 2 de juliol, també relacionada amb una convocatòria dels “indignats”. Segons va explicar el mateix Cadilla a la Fundació Escacc ni tan sols va ser a la manifestació, sinó que al veure un grup de persones retingudes per la policia va anar a veure que passava i va ser identificat per un agent. Reconeix que no duia identificació ni el carnet professional, però si que anava equipat amb un micròfon de RAC1. La mateixa emissora va posar-se en contacte amb el Departament d’Interior posteriorment per corroborar la seva versió. Però tot això no va ser suficient per evitar que dos mesos després li arribés l’oportuna sanció com a “manifestant” contra la que Cadilla ha avisat que hi ha interposat al·legacions.

I encara, i sols cinc dies després d’aquests fets, va tornar a passar quelcom similar durant la cercavila de Festa Major de Mataró, deslluïda per una forta presència policial desplegada per protegir Felip Puig –assistent en qualitat de convidat de l’Ajuntament- de les protestes dels “indignats” mataronins. Llavors, la periodista que cobria l’esdeveniment pel gratuït local Tot Mataró, Marta Gómez, va ser identificada pels agents del cordó, els qui –segons la versió del Tot Mataró- la van obligar a desplaçar-se fins a un carrer aïllat juntament amb el seu company sentimental que l’acompanyava i allí van ser vexats i insultats, se li va arrencar l’acreditació de periodista expedida per l’Ajuntament i finalment van ser denunciats per insults a l’autoritat. La raó d’aquest comportament, explica la mateixa Gómez, va ser que un dels policies va sentir la conversa que tenia amb el seu company i on posava en dubte que els antiavalots haguessin d’anar encaputxats per realitzar la seva feina. Fa una setmana ambdós van rebre les respectives multes de 250 euros cadascuna imposades per l’Ajuntament de Mataró per haver violat el reglament del civisme. Els companys de la periodista han iniciat una campanya de denuncia a les xarxes socials amb l’etiqueta #totssommartagomez

Tots tres casos bé podrien ser una coincidència i ser fruit d’un excés de zel de part d’alguns agents. Però el fet que es donessin tots en poc més d’un mes de diferència i la manca d’explicacions oficials de part del Departament d’Interior –que no s’ha pronunciat sobre els fets i encara menys ha retirat les sancions ni ha anunciat cap investigació- no indiquen que aquests excessos hagin de ser corregits.