La importància dels projectes que sumen

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Recordem-ho per si de cas: mai com ara hi ha hagut tants mitjans de comunicació en llengua catalana, tanta oferta digital, impresa, radiada o televisada en la nostra llengua. Mai com ara hi ha hagut una audiència tan àmplia en català, en qualsevol territori de l’espai català de cultura i comunicació. Poseu els noms que creieu més adients, però, aquest és un fet que, malgrat totes les limitacions i les contradiccions existents, es pot explicar en clau catalana, valenciana o balear.

Superades les prohibicions de la dictadura franquista, a finals dels anys 70 es va produir una primera eclosió de mitjans en català. D’aquella època són les capçaleres dels diaris i les publicacions periòdiques en català com l’Avui, El Punt Diari, El 9 Nou, Regió 7, entre d’altres. Després, ja en democràcia, tot i les condicions constitucionalistes, va ser l’hora de les ràdios i les televisions autonòmiques en català, també de les revistes i una gran oferta de publicacions especialitzades i mitjans comarcals arreu de l’àmbit lingüístic i cultural.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Més recentment, amb les possibilitats de la digitalització i l’expansió de la xarxa Internet, la llengua catalana ha trobat l’espai de llibertat necessari per salvar les fronteres administratives i posar en evidència els discursos secessionistes lingüístics. Després d’anys caracteritzats pels obstacles sistemàtics a la idea d’un espai mediàtic en català, la tecnologia de la globalització ha permès sortejar les barreres artificials i superar els tòpics fixats pels polítics més reaccionaris i els governs més oportunistes.

La xarxa Internet ha permès la recreació d’aquest espai de comunicació i la construcció d’un mercat únic per als mitjans en català. I, no per això deixen de ser menys importants i necessàries les apostes com la que acaben d’anunciar el diari Ara i el Diari de Balears per a la distribució conjunta de les dues capçaleres a les Illes. En temps de crisi econòmica i de futurs incerts per a la premsa i els mitjans de comunicació, aquests dos rotatius han decidit sumar esforços i oferir una informació més àmplia i completa per als  lectors en català.

I és que, malgrat l’hegemonia de discursos i actuacions contràries, la construcció de l’espai de comunicació en català no havia tingut mai un potencial tan gran de mitjans i audiència. Segurament tanta com d’altres propostes molt més potents de construcció de mercats de comunicació nacionals. Precisament per això, quan ens referim a la llengua, la cultura o els mitjans de comunicació en català, són  tan importants els projectes que sumen, que saben aprofitar la xarxa existent, que fan viable aquest espai.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.