Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les principals capçaleres d’informació diària de pagament dels Països Catalans han acomiadat més de 650 treballadors des que es va començar a notar al nostre país la crisi econòmica, el 2008. Tot i la data de referència, aquests acomiadaments no s’han d’imputar només a la crisi sinó també a les transformacions del sector de la premsa en paper.

Aquestes retallades han afectat tant periodistes com maquetadors, fotògrafs i personal d’administració.

Els diaris que han reduït les plantilles han optat, majoritàriament, per la fórmula dels expedients de regulació d’ocupació (ERO). És el cas del rotatiu que ha acomiadat més treballadors, és a dir, El Periódico. L’empresa editora, Grupo Zeta, en total va acabar acomiadant 424 treballadors (dels 533 que havia anunciat inicialment), la majoria dels quals de Catalunya, inclosos periodistes i treballadors diversos d’El Periódico i també d’altres publicacions vinculades al grup.

Qui també es va escollir l’ocpció dels ERO (però en aquest cas el va oferir de manera voluntària) va ser el grup Hermes. Primer el va proposar als treballadors de l’Avui, quan acabava de comprar aquest diari. Era el 2010 i s’hi van acollir uns 90 treballadors. Mesos més tard, ja aquest 2011, va oferir la mateixa opció d’ERO voluntari a les plantilles fusionades d’El Punt i l’Avui, i en aquesta ocasió s’hi van acollir 40 persones, la majoria de l’edició gironina. A banda, a El Punt des del 2008 hi ha hagut persones que han marxat i que no han estat substituïdes, cosa que ha contribuït a reduir la plantilla (de fet, és una pràctica que el grup Hermes ha implementat des del 2004/2005, quan la plantilla d’El Punt arribava a les 500 persones, molt per sobre de les 300 actuals).

En el cas de la capçalera més veterana de Barcelona, La Vanguardia, el 2010 va optar per les prejubilacions incentivades per reduir en 125 persones la plantilla, a més d’altres acomiadaments puntuals.

Pel que fa al País Valencià, el rotatiu que ha fet fora més treballadors és Las Provincias. En aquest cas, entre ERO i retallades puntuals ha fet fora 70 treballadors. En el cas del Levante, ha acomiadat més de 20 treballadors.

A les illes, els diaris del Grup Serra són els que han acomiadat més gent. Així, Última Hora ha fet fora 10 treballadors i aquest novembre Diari de Balears n’acaba d’acomiadar 5.

A banda, també han patit retallades les plantilles de les delegacions d’alguns diaris estatals a les ciutats de Barcelona, València i Palma. Principalment d’El País, Público i ABC. I a Mallorca, l’ultradretà La Gaceta acaba d’anunciar que hi tanca l’edició que hi havia obert fa alguns mesos.