Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Tot i que el Partit Popular dedica molt poc espai del seu programa electoral a explicar quin model de mitjans de comunicació vol, en poques línies deixa molt clares quines són les seves intencions si es confirma el que apunten les enquestes i guanya les eleccions generals espanyoles del proper diumenge 20 de novembre.

D’una banda, el programa estatal del PP explicita que la seva intenció és reduir el pressupost de les televisions públiques (no especifica si d’àmbit estatal o autonòmic, per tant val per totes) quan diu: “estalviarem diners als contribuents posant fre als dèficits generats per les televisions públiques a Espanya”. I afegeix: “Estudiarem la viabilitat econòmica de l’actual model de televisions públiques per redimensionar-les i adaptar-les a la conjuntura pressupostària que estem travessant”. I explica que volen aplicar unes mesures similars a la reforma de la Constitució Espanyola que s’ha aprovat per limitar el deute: “Establirem legalment sostres màxims de despesa i d’endeutament per tots els mitjans de comunicació públics”.

Totes aquestes mesures que proposa el PP per reduir els recursos de les televisions públiques afectaran també les autonòmiques i, en casos com el de Televisió de Catalunya, pot entrar en conflicte de competències amb el marc normatiu de què s’ha dotat el Parlament de Catalunya en relació a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Caldrà veure fins a quin punt, un cop al govern, el PP executa el seu programa en aquesta matèria i fins a quin punt vol forçar les comunitats autònomes a fer-lo complir.

De fet, la proposta del PP de debilitar les públiques entronca amb la campanya d’UTECA (la patronal de les televisions privades estatals) i d’una part de la premsa de Madrid dels darrers mesos  de criticar la despesa dels canals públics, sobretot dels autonòmics (RTVE ja no està en el punt de mira després que ja no tingui publicitat comercial). Ho exemplifica una recent notícia del diari ABC: “La sanitat catalana, al límit del rescat mentre TV3 s’endú 1.900 milions”. I la mateixa directora de TV3, Mònica Terribas, lamentava el passat 11 d’octubre en un article als diaris catalans (TV3: volem un mirall trencat?) que “uns quants interessos privats disfressin de crisi el seu intent d’esquerdar una eina de país i els valors que representa”.

Reforma legislativa per privatitzar les autonòmiques

D’una altra banda, un darrer punt del programa del partit de Rajoy apunta directament a les televisions públiques autonòmiques i de proximitat, ja que les vol obrir a la participació de capital privat i fins i tot a la gestió privada: “Impulsarem les reformes legislatives necessàries perquè les administracions autonòmiques i locals tinguin llibertat per adoptar nous models de gestió de les televisions públiques que permetin l’entrada a la participació privada”.

Ja és públic que aquesta modificació de la llei trobarà sintonia en alguns governs autonòmics en mans del PP que fa temps que ho demanen (com per exemple el de Madrid: “Aguirre demana poder vendre Telemadrid si es redueix la publicitat“). Per contra, els governs autonòmics dels Països Catalans on governa el PP s’han afanyat a assegurar que aquesta no és la seva intenció. Així, el portaveu del govern balear, Rafael Bosch, assegurava a principis de novembre que mai s’han plantejat privatitzar IB3. I també el president valencià, Alberto Fabra, negava que la Generalitat vulgui privatitzar Canal 9. Tot i això, cal recordar que quan Eduardo Zaplana era president sí que ho va intentar, i fa un any el president de RTVV, Emilio Fernández, del PP, donava suport a l’opció de la privatització.

Pel que fa a Televisió de Catalunya, encara queda més lluny la possibilitat de la privatització, sobretot tenint en compte que la mesura que vol implementar el PP no seria obligatòria, sinó opcional, i que la majoria de partits catalans ho rebutgen.