Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

A finals d’aquest mes de novembre s’apagarà el senyal de la televisió pública M2TV, que fins ara ha donat cobertura als municipis del Maresme Nord. Un altre canal que té el futur incert és Televisió de L’Hospitalet, i les darreres dues setmanes els treballadors, amb el suport de 60 entitats de la ciutat, estan mobilitzats per evitar que la segona ciutat en nombre d’habitants de Catalunya es quedi sense aquesta veu.

La situació dels dos canals és una mostra de les dificultats que encara arrossega la implantació de la TDT local als Països Catalans.

“Quan l’Hospitalet de Llobregat surt als mitjans de comunicació és normalment per coses negatives, a les seccions de successos. Però a la ciutat hi passen moltes altres coses, hi ha moltes entitats, la gent es mou, els veïns ocupen el CAP per evitar que el tanquin. I totes aquestes coses només les expliquem a Televisió de l’Hospitalet, que donem una imatge i un missatge positiu de la ciutat”. Ho explica Toni Pérez, treballador del canal i un dels portaveus de la Plataforma Salvem TV L’H.

Com Toni Pérez, la resta de 40 treballadores i treballadors de la plantilla també estan mobilitzats per evitar la pèrdua d’aquest canal que va començar a caminar l’any 2000 i que s’ha convertit en un referent a la població, ja que té uns 10.000 teleespectadors diaris (segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, dades de juliol de 2011).

Pendents de la decisió de l’Ajuntament

L’alerta es va encendre als estudis de TV L’H a principis d’aquest mes, quan l’Ajuntament va fer saber que, per la situació econòmica del consistori, de moment, no renova el contracte que té amb l’empresa Lavínia perquè gestioni el canal. El contracte vigent s’havia de prorrogar fins al setembre del 2012, però l’Ajuntament ho ha aturat. Això significa que la continuïtat de la televisió només està garantida fins al 31 de desembre.

Toni Pérez explica que ara per ara totes les possibilitats estan obertes, i que precisament aquesta setmana l’Ajuntament està debatent quin futur dóna al canal. Les possibilitats són “continuar igual que ara, fer un nou concurs de gestió a un preu inferior al que pagaven a Lavínia o tancar el canal”. I el que temen els treballadors és que, “tal i com estan les coses econòmicament, l’Ajuntament opti per tancar”.

La plataforma s’ha reunit amb l’Ajuntament, que els va dir que la seva “intenció és no tancar”. Però pels treballadors això no és cap garantia que no ho faran. Així que van decidir començar a recollir signatures per mostrar el suport de la ciutat al canal i també han convocat una concentració per avui dimecres al vespre. El missatge que llencen a qui ha de decidir el futur del mitjà: “Que no prenguin la decisió només amb números a la mà, sinó també tenint en compte la tasca que fem per la ciutat”.

El Maresme Nord es queda sense canal

La notícia sobre l’incert futur de TV L’H ha coincidit amb la notícia que el Maresme Nord es quedarà sense canal de televisió públic a partir del mes de desembre. Amb la transició a la TDT, al Maresme li van adjudicar dos canals públics: l’un per la zona centre i sud i un altre per la zona nord. El del nord, batejat com a M2TV, el van constituir els municipis de Calella, Arenys de Munt, Tordera i Canet i el Consell Comarcal del Maresme, i més endavant s’hi van afegir Pineda de Mar, Palafolls, Santa Susanna i Sant Cebrià. Però la suma d’aquests 8 ajuntaments i el suport del consell comarcal no ha estat prou, asseguren els responsables polítics del canal, per tal de garantir-li un futur.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, explicava fa pocs dies a El Punt-Avui que “no ha estat una decisió fàcil, però sí la correcta perquè fins ara s’havien generat falses expectatives”. Ara s’haurà d’iniciar el procés de dissolució del consorci públic que es va crear per gestionar M2TV i eixugar el deute acumulat (no s’ha fet pública la quantitat).

I els habitants del Maresme Nord perdran un canal de referència (4.000 seguidors diaris, segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, dades de juliol de 2011) que els connectava amb el seu entorn. Una opció per donar cobertura televisiva a aquesta part de la comarca podria haver estat la fusió del consorci nord amb el que formen els municipis del centre i sud (que inclou Mataró), i que s’anomena M1TV. És una proposta que apuntava en un article recent el periodista maresmenc Saül Gordillo.

Quins interessos s’amaguen darrere el tancament d’M2TV?

L’article de Gordillo, a més de fer la proposta d’unificació dels dos canals públics, destapa una intenció que podria haver-hi amagada darrere el tancament d’M2TV. Segons el periodista, a la comarca no hi ha lloc actualment per més d’un canal de qualitat. Així que considera que els municipis maresmencs haurien d’apostar clarament pel consorci públic. Ho diu en al·lusió a un correu electrònic que revela que han rebut els alcaldes de CiU de la comarca per part d’un responsable (que no identifica) de Maresme TV, el canal privat que funciona a la zona, i que diu literalment: “MaresmeTV seguirà endavant emetent cada dia i hem estat i som la televisió que sempre ha fet costat a Convergència i Unió, com prova l’entrevista que hem fet al diputat Josep Sánchez Llibre amb deu repeticions al llarg de la setmana. Esperem seguint comptant amb la vostra confiança”. Una confiança que de moment han deixat de fer al projecte de televisió pública pel Maresme nord.