Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Finalment, a dos quarts de 12, TV3 parla (una mica, més aviat per sobre) del País Valencià i les Balears. Gràcies de tot cor”. La piulada és autoria de l’escriptor Roc Casagran. La feia ahir a la nit, mentre seguia la jornada electoral en què per primera vegada una força valencianista i d’obediència únicament valenciana entrava al Congrés espanyol dels diputats. A l’hora en què TV3 va abordar la notícia ja feia estona que no variaven substancialment els resultats i una bona part d’espectadors ja havia desconnectat del seguiment electoral. I a més, ho va fer amb vídeos gravats i no pas amb connexions en directe; per contra, sí que van connectar en directe amb Madrid i Euskadi.

La notícia de la irrupció de Compromís en el mapa parlamentari estatal ha seguit un tractament similar al que va fer TV3 a la resta de grans mitjans principatins. És a dir, que ha quedat força minimitzada. I encara menys ressò ha trobat el 7% de vots obtinguts pel PSM, malgrat que no van ser prou per obtenir un escó.

Així, La Vanguardia parla de Compromís a la portada de la versió digital, però dins d’una notícia que comparteix amb la resta de petits partits que ahir van entrar per primera vegada al Congrés, com el Foro Asturias, de Cascos, o els navarresos GeroaBai.

A El Periódico, a la portada digital no apareix cap referència als valencianistes, ni tampoc en l’apartat especial que dediquen a les eleccions. I és que ni apareix cap notícia a l’interior. Tampoc la versió electrònica del Diari de Balears destaquen el resultat de Compromís.

En canvi, l’Ara dedica específiques tant als resultats del País Valencià (amb gràfic inclòs) com als de les Illes Balears, tot i destinar-los menys espai que les informacions d’Euskadi i Andalusia. I El Punt Avui també es fa especial ressò del diputat de Compromís i del resultat illenc.

Sobre les informacions del nord als mitjans del sud, els valencians Levante i Las Provincias sí que destaquen de manera rellevant el triomf de CiU al Principat per davant del PSC. Aquest tractament destacat, però, cal imputar-lo al fet que només a Catalunya i al País Basc el comportament de l’electorat ha estat molt diferent que a la resta de comunitats autònomes.

Els resultats dels Països Catalans troben eco als mitjans digitals

Diversos mitjans digitals ofereixen, a diferència de tota la resta, els resultats de les eleccions d’ahir de manera conjunta de tots els Països Catalans. D’aquest anàlisi en destaca que el PP ha desbancat el PSOE com a força majoritària al país.

En el cas de Vilaweb, en portada detalla la suma de diputats obtinguts pels partits a les diverses circumscripcions electorals del país.

Pel que fa a Nació Digital, els analitza amb una peça específica: “Països Catalans, països ‘populars‘”.

El Tribuna no aborda els resultats del país en conjunt, però sí que fa una atenció especial a les illes i al País Valencià. De la mateixa manera, el Directe!cat aborda aquests dos territoris, tot i que per darrere d’una notícia sobre els resultats del País Basc.