Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils, els tres col·legis professionals del sector (de Periodistes, Audiovisual i de Publicitat i Relacions Públiques) i els degans de les facultats de periodisme han comparegut aquest dimecres al matí a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya i han expressat els seus recels amb la reforma de la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).

Avui dimecres i demà dijous, aquesta comissió parlamentària ha convocat una quarentena de professionals de la comunicació i representants d’entitats del sector per escoltar la seva opinió sobre la reforma que vol impulsar el govern català de la llei que regula els mitjans públics.

El Grup Barnils defensa que la CCMA només hauria de dependre del Parlament

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, ha intervingut a la comissió per defensar les emissores de la CCMA com a eina estratègica de país, i que per això ha d’estar supeditada únicament al Parlament de Catalunya: “El motor audiovisual més fort de què disposa Catalunya, no hauria de dependre mai del govern de torn. L’eina estratègica de país hauria de dependre sempre i només del Parlament de Catalunya”. I és que la reforma que proposa el govern comporta el perill que els membres del consell de la CCMA puguin ser escollits, en segona volta, per majoria absoluta (la primera volta requereix el suport de dos terços de l’hemicicle), cosa que comportaria que aquest organisme pugui quedar “a les mans d’una majoria governamental”.

Protegir TVC de les campanyes que la volen debilitar

Però al Grup Barnils no només li preocupa la reforma de la CCMA en relació al canvi d’elecció dels consellers, i ha aprofitat la intervenció al Parlament per defensar el model de TVC i Catalunya Ràdio davant d’algunes campanyes, especialment provinents del sector privat, que volen debilitar les emissores públiques catalanes. La preocupació del Grup Barnils i també d’amplis sectors professionals de la comunicació s’explica perquè, tal com ha explicat Bassa a la compareixença, la Corporació és “un dels principals eixos vertebradors del país, una eina estratègica […] un model de cohesió social, cultural i lingüística que s’ha demostrat vital per al país”.

David Bassa ha recordat la siuació actual, amb una caiguda generalitzada dels ingressos publicitaris, que ha empès els dos grans grups mediàtics de l’Estat, Mediaset i Antena3, “a voler tenir més tros del pastís” i a proposar, a través de la UTECA (Unió de Televisions Comercials Associades), la fusió de totes les televisions autonòmiques en un únic canal públic amb una programació comuna amb desconnexions regionals. A més, aquests lobbies privats també pressionen perquè la Corporació deixi de finançar-se amb publicitat. Aquesta proposta, per Bassa, “posa en qüestió l’existència mateixa de la Corporació”. I tot plegat en un context on molts membres de la FORTA (Federació d’Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmics) estan a punt de tancar, fet que aboca TVC a negociar sola amb les majors de Hollywood.

“Tot aquest context”, ha afirmat Bassa, “ha afavorit l’aparició d’un discurs polític, defensat pel partit que a partir d’ara governarà l’Estat , i també per sectors del partit que governa la Generalitat, que parla obertament de retallar la Corporació”.

Una eina fonamental per a la normalització lingüística

Un altre dels aspectes de vital importància que cobreix la CCMA és el de la normalització lingüística. En aquest punt, David Bassa ha remarcat el punt d’inflexió de la digitalització per assenyalar que de 7 canals analògics s’ha passat a més de 40 a la TDT, mentre que “l’oferta de canals en català només ha passat de 2 a 8, és a dir, que la proporció d’oferta en català ha baixat del 29% al 20%”, ha sentenciat. Davant d’aquest panorama, el president del Grup Barnils ha advertit que si es prescindís de qualsevol dels cinc canals temàtics que ofereix TVC “l’audiència catalana es quedaria sense poder veure esports, dibuixos animats, cultura o informació en la nostra llengua. Un fet que cap societat voldria que li passés”.

La Corporació, motor de la indústria audiovisual

Si, tal com proposen des del PP i alguns sectors de CiU, s’afebleix TVC, això no només afectaria els treballadors de l’empresa, sinó que, com ha destacat Bassa, també colpejaria les productores privades, ja que TVC “s’ha convertit en el motor econòmic i productiu de la indústria audiovisual”. Si Corporació s’afeblís, ha dit Bassa, provocaria un efecte en cadena: “no només la pèrdua de teixit empresarial, la pèrdua de talent i la pèrdua de milers de llocs de feina, sinó també la pèrdua de projecció internacional del país”, ja que TV3 és la principal finançadora de molts projectes documentals i cinematogràfics.