Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Grup Comunicació 21, editor de diverses publicacions en paper i portals web (els portals Comunicació 21 i Cultura 21, la revista Benzina i les publicacions locals Línia), està passant per un impàs del qual no és clar que se’n pugui sortir, almenys com l’hem conegut fins ara. Amb la major part de la plantilla acomiadada aquest setembre, un possible deute amb la Seguretat Social i uns pocs col·laboradors per tirar endavant totes les publicacions, el futur és molt incert per aquest grup.

L’editor de Comunicació 21, David Centol, però, prefereix parlar del futur del grup des d’un punt de vista esperançat: “Les perspectives del Grup Comunicació 21 s’emmarquen lògicament dins un context econòmic difícil però estem treballant per superar aquesta crisi: ja ho vam fer anteriorment, l’any 2008 i vam sobreviure…” Centol imputa la situació difícil que travessen al context que viuen tots els mitjans: “El sector de la comunicació està patint un triple procés de forma especialment dramàtica: crisi econòmica severa, més una redimensió general de les estructures productives i una migració del paper cap a la xarxa. I el grup és un reflex d’aquest procés. Lamentablement, les empreses editores petites tenim molt menys marge per fer front a l’adversitat que vivim”.

Baixa activitat a les publicacions del grup

Una mostra de l’impàs pel que passa el grup és la baixa o nul·la activitat de la major part de les seves capçaleres, tot i que David Centol ha assegurat a MÈDIA.CAT que “les publicacions es distribueixen amb normalitat”, com ja havia assegurat en una nota de premsa el 20 d’octubre.

Que hagin continuat sortint amb regularitat després de l’estiu només n’hi ha cinc: les edicions del Línia del Vallès, de Badalona i dels districtes de Sants, Nou Barris i Les Corts. Ara bé, les notícies que apareixen al darrer número de les quatre primeres estan firmades totes únicament per dues mateixes persones: Carla Garriga i Marc Gómez, i alguna també amb el genèric “redacció”. Pel que fa al número de novembre del Línia Les Corts, està íntegrament firmat com a “redacció”.

Les que també s’actualitzen són les dues capçaleres digitals temàtiques: Comunicació 21 i Cultura 21, tot i que des d’abans de l’estiu no publiquen cap entrevista ni reportatge nous.

La resta d’edicions de barri del Línia (Gràcia, Eixample, Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu, Horta i Sarrià) van publicar el darrer número el setembre. I pel que fa a la revista Benzina, de periodicitat mensual, va treure el darrer número a l’estiu.

La major part de la plantilla, acomiadada

Si només apareixen uns pocs noms signant les publicacions del grup és perquè l’editor ha acomiadat la major part de la plantilla (16 persones) aquesta tardor. Algunes fonts asseguren que actualment només hi treballen unes sis persones, i que ho fan sense contracte.

Els acomiadaments són el que va posar de manifest a mitjans d’octubre la delicada situació de Comunicació 21. De fet, els mateixos treballadors van saber que havien estat donats de baixa el dia 30 de setembre de la Seguretat Social a través d’un sms enviat per aquest organisme. Aleshores es van informar i van saber que la baixa de la Seguretat Social afectava 16 dels 18 treballadors que conformaven la plantilla. Ho explica José Antonio Pilar, que fins aquest setembre era director de la revista Benzina i del Línia Vallès. I afegeix que en demanar explicacions a l’editor, David Centol, aquest els va proposar de canviar-los de l’empresa on estaven contractats (Cultural Planing) a una de nova (Barcelona Planing), però que el nou contracte el faria al cap de mig any, i que aquests mesos haurien de treballar en negre. Pilar explica que tots 16 es van negar a la proposta i que al cap de dues hores ja tenien la carta d’acomiadament.

Ara el conflicte es troba en mans d’advocats. José Antonio Pilar diu que el que ells volen és “cobrar la indemnització, passar pàgina i refer la vida laboral”.

En saber que els havien donat de baixa, els treballadors també van saber, explica José Antonio Pilar, que “l’empresa deu a la Seguretat Social més de 139.000 euros”. A més, l’extreballador assegura que a alguns d’ells encara els deuen nòmines endarrerides.

Pel que fa al deute amb la Seguretat Social, però, David Centol, assegurava en un comunicat a principis de novembre que està al corrent de les seves obligacions, tant amb aquest organisme com amb Hisenda.

Sobre el conflicte amb els extreballadors i la situació dels que ara hi estan treballant, David Centol diu que prefereix no dir res i es remet a les notes oficials de rèplica que van publicar a Comunicació21.cat. El que sí que reconeix és que “el conflicte laboral acabarà a Magistratura”.

Si el grup no resol els seus problemes econòmics i no aconsegueix tirar endavant, suposarà una major pèrdua de llocs de treball (sumada a la que ja hi ha hagut) i la fi d’un projecte comunicatiu en català que volia combinar la proximitat i les publicacions especialitzades.