Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb dos anys l’aportació de diners públics a la CCMA s’haurà reduït en una quarta part, passant de 350 milions aprovats pel Parlament el 2010 als 260 amb què quedarà el 2012 després de la retallada d’un 13,3% que avui divendres ha anunciat el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Tot i que aquest dimecres, a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya, en una sessió sobre el projecte de llei de modificació de la llei de la CCMA, la diputada de CiU Marta Alòs va defensar que l’objectiu del Govern és que Televisió de Catalunya “continuï sent un servei públic i de qualitat”, avui Homs ha anunciat una nova retallada que encara posa més en qüestió la capacitat de mantenir la qualitat.

Sobre com aplicar la retallada, un dels aspectes més rellevants que ha anunciat el portaveu del Govern és que volen eliminar dos dels sis canals que actualment té Televisió de Catalunya (quan parla de sis canals es refereix a TV3, 33, 324, Esport 3, Canal Super 3, i Canal 3XL, i deixa a banda TV3CAT, que es veu a les Balears i a l’estranger), tot i que no ha concretat quins serien els dos canals víctimes de la tisorada. A més, ha anunciat que tocaran “el capítol de personal”, tot i que ha assegurat que volen mantenir tots els llocs de treball. Així doncs, tot fa pensar en una nova retallada del sou dels treballadors de la CCMA. Aquesta rebaixa salarial se sumaria a la baixada d’un 5% que ja va acceptar fer fa uns mesos la plantilla.

Aquesta reducció del pressupost de la CCMA és superior a la mitjana que la Generalitat està aplicant al conjunt de departaments i organismes de la Generalitat, ja que aquesta va ser del 10% el 2011 i el govern ha anunciat que serà inferior al 10% el 2012.

CiU adopta la proposta del PP de retallar dos canals

La proposta d’eliminar dos canals de Televisió de Catalunya ja la va fer en plena campanya electoral per les eleccions estatals el candidat del PP de Catalunya, Jorge Fernández Díaz (tot i que va referir-se a “quatre canals” de punt de partida): “quatre canals són excessius, es podrien fer les mateixes coses amb dos i fins i tot amb un”.

La reducció de canals suposaria que l’oferta de televisió de català encara quedi més reduïda, en un context en què s’ha multiplicat l’arribada a les cases de canals en castellà amb la irrupció de la TDT.

Precisament, la directora de TVC, Mònica Terribas, recordava recentment en un article que els canals de la CCMA “concentren gairebé un 20% de l’audiència al nostre país”.

El Grup Barnils considera que és un “duríssim cop”

Una de les primeres reaccions a l’anunci de retallades l’ha feta el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que ha denunciat que la retallada suposa “un duríssim cop per al model de mitjans públics de qualitat i alhora competitius en termes d’audiència, que ha caracteritzat TV3 i Catalunya Ràdio fins ara”.

A més, el Grup argumenta que la retallada en dos anys de prop del 25% de l’aportació de la Generalitat “és incompatible amb mantenir els alts nivells de qualitat i rendibilitat sociocultural que han tingut en la darrera dècada”.

Terribas: “TV3 haurà de renunciar a la lliga de futbol”

Poc després de l’anunci d’Homs, la directora de TVC, Mònica Terribas, ha assegurat a la comissió de control de la CCMA que la retallada de l’aportació de la Generalitat impedirà a TV3 de continuar oferint partits de la Lliga espanyola de futbol: “Amb aquests pressupostos no hi pot haver futbol […] i això afectarà la capacitat comercial de la casa”.

La Generalitat aporta 2 milions al grup Godó

L’anunci de Francesc Homs arriba pocs dies després que alguns mitjans hagin assegurat que el Grup Godó ha obtingut una aportació de 2 milions d’euros de la Generalitat per publicitat per 8TV i RAC1.