Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després de l’anunci de tancament de dues televisions públiques locals en pocs dies de diferència (TV L’Hospitalet i M2TV, del Maresme), Media.cat fa un repàs de la situació difícil per la qual passen algunes ràdios municipals. I és que les retallades que estan aplicant alguns ajuntaments catalans comportaran les properes setmanes i mesos el tancament o escapçament d’algunes emissores amb una potent història al darrere. Una història, a més, vinculada a la democratització dels mitjans de comunicació locals després de la mort del dictador.

A més, algunes emissores poden quedar afectades en la qualitat de la seva programació perquè ComRàdio, a la qual unes 140 emissores locals estan vinculades, patirà una retallada d’un 15% del pressupost.

L’Hospitalet també tanca la ràdio

La setmana passada es feia pública la decisió de l’ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat de tancar la televisió i la ràdio locals. Era un temor que feia dies que corria per la ciutat, que s’havia mobilitzat sobretot per evitar el tancament de la televisió, ja que els treballadors del canal van impulsar una plataforma per evitar la fi d’aquest mitjà. Però en saber-se la decisió del consistori, es va fer públic que el tancament també afectarà la ràdio municipal.

Ràdio L’Hospitalet té actualment una plantilla de 30 treballadors. El projecte va néixer el 1982 i, si els responsables municipals no rectifiquen la decisió, a partir de 2012 deixarà d’emetre.

Ràdio Badalona haurà de funcionar amb la meitat de recursos

La ràdio de Badalona se salvarà del tancament, tot i que l’ajuntament de la ciutat ha anunciat que aplicarà una retallada del 50% del pressupost a Badalona Comunicació, l’ens que gestiona la ràdio i televisió municipals. Això significa que l’empresa pública passarà de rebre 2,6 milions d’euros a rebre’n 1,3 de cara al 2012.

Caldrà veure com afecta la retallada a les 65 persones que actualment treballen a la ràdio i televisió badalonines. Aquesta emissora es va crear el 1981 i va ser la primera ràdio d’una ciutat gran del país.

Ràdio Blanes torna 20 anys enrere

L’alcalde de Blanes ha anunciat als treballadors de l’emissora pública local que passaran a fer “una ràdio com la de fa 20 anys”. I això significa, segons explicava El Punt Avui, que faran una programació basada en l’emissió de música, sense informatius i només amb programes realitzats per col·laboradors que no cobrin. És la conseqüència de la decisió que ha pres el consistori, que retallarà el pressupost de la televisió i la ràdio municipals i acomiadarà set dels nou treballadors.

Manlleu reformula la ràdio i deixa al carrer els sis treballadors

Pel que fa a l’emissora municipal de Manlleu, el consistori ha decidit dissoldre el patronat que gestiona els mitjans locals i acomiadar els sis treballadors que té contractats. Aquest ens gestiona la ràdio local, un web i una revista bianual. Així que l’emissora local deixarà de funcionar com ho havia fet fins ara. Tot i això, l’ajuntament assegura que s’obre un procés de reflexió sobre aquest mitjà i, de moment, no anuncia la seva fi definitiva.

Ràdio Manlleu va néixer el 1983, i a mitjans dels anys 90 va poder professionalitzar-se. La decisió de l’ajuntament, doncs, pot posar fi a gairebé tres dècades d’història.

Retallada del 15% a ComRàdio

Una de les eines de què s’han servit moltes ràdios municipals per omplir les seves graelles ha estat ComRàdio, l’emissora finançada principalment per la Diputació de Barcelona. Doncs precisament la Diputació va decidir ahir dimarts, tal i com informava l’Ara, que retallarà un 15% el pressupost que destina als mitjans on participa, la qual cosa afectarà ComRàdio i també el web La Malla i la Xarxa de Televisions Locals.

A l’espera que es concreti com repercuteix la retallada a la Com, aquesta tisorada podria acabar afectant uns continguts radiofònics que són essencials per garantir la qualitat de l’oferta de les 140 emissores locals que hi estan consorciades.

Creix el consum de ràdio

Però mentre alguns ajuntaments es plantegen tancar les emissores locals, la nova onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura que ahir va fer públic Fundacc indica que, un any més, el consum de ràdio va en augment.

En concret, actualment se situa en 3,65 milions de persones que escolten la ràdio de manera habitual a Catalunya, el 56,7% de la població. La xifra ha crescut uns 175.000 oients respecte l’any passat, el 4,6%.