El PP allà on va, triomfa

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest cap de setmana s’ha consumat el tancament d’Ona Mallorca i Televisió de Mallorca, que ha deixat 117 treballadors al carrer i Mallorca sense l’única ràdio i l’única televisió que emetien íntegrament en català.

El govern balear del PP al·lega motius econòmics, tot i que el pressupost de Ràdio Televisió de Mallorca només suposava el 2,5% del total del Consell de Mallorca. El PP també ha usat els arguments econòmics per justificar la retallada mortal als pressupostos d’IB3 que, al mateix temps, ja ha començat a emetre pel·lícules doblades al castellà. El govern balear també ha anunciat que reformarà el procés de nomenament dels càrrecs directius i a la televisió pública illenca tothom ja sap què vol dir això.

El capteniment del PP amb els mitjans públics que emeten en català és diàfan, fins i tot en l’àmbit municipal: només arribar a l’ajuntament, el PP de Gandia va decidir tancar –així, de cop i volta- Gandia TV. El motiu oficial és que les seves emissions eren il·legals (curiosament el mateix argument que es va fer servir per tancar els repetidors de TV3). Des de la comarca de la Safor, però, tenen clar que el motiu és que emetia en català i que ho feia des d’un punt de vista plural, més proper a TV3 que a Canal 9, un mitjà informativament segrestat pel govern popular de la Generalitat valenciana en un cas de control polític i desgavell gestor que passarà als annals de la història.

Així podríem anar seguint una llarga llista de tancaments, retallades, segrestos polítics i censures de tot tipus, sempre en una mateixa direcció. Aquí i a tot arreu: si no, que els ho preguntin a totes les autonomies espanyoles governades pel PP, on ja s’estan començant a posar les bases legals per privatitzar els mitjans públics.

Res hi tenen a veure ni les audiències, ni el suport popular (que a Mallorca ha mobilitzat milers de ciutadans en concentracions i manifestacions de suport a RTVM, com a tot el País Valencià havia mobilitzat desenes de milers de ciutadans en suport a TV3), ni els costos econòmics. Tot és política, pura política. I sempre en contra del català i de la pluralitat informativa.

I enmig d’aquesta ofensiva, apareix la presidenta del PP català Alícia Sánchez-Camacho i afirma públicament que la decisió del govern català de retallar dràsticament el pressupost de la CCMA i de tancar-ne dos canals respon a la voluntat del PP. Mama por! El president de la Generalitat catalana ho nega i s’enfada si se li esmenten les declaracions populars, però els fets són els fets. I el PP allà on va, triomfa. El País Valencià i les Illes ja són terra cremada. I ja comencen a trepitjar el Principat.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.