Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La històrica emissora lliure barcelonina –fundada el 1981 i que va ser una de les primeres emissores del postfranquisme en emetre en català-, Ràdio Pica, ha comparegut aquest davant el jutjat mercantil número 10 de la capital catalana acusada d’un suposat delicte de violació dels drets d’autor a causa d’una denúncia interposada per l’Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI), entitat germana de l’SGAE.

Segons ha explicat Salvador Picarol, responsable de la ràdio, la demanda “no s’aguanta per enlloc, ja que ens acusen d’emetre música comercial quan nosaltres, sobretot, difonem obres de grups que expressament ens demanen la nostra ajuda perquè la seva música es pugui sentir”. És per això que Picarol assegura que ha anat “tranquil” al judici i que “ha rigut una mica”, a pesar que l’AGEDI ha presentat al jutge un informe de més d’un centenar de pàgines elaborat durant quasi tres anys. “S’han gastat molts diners en aquesta investigació, però l’han centrada totalment en intentar trobar un suposat patrimoni de la ràdio o meu personalment que no existeix i en canvi no han demostrat cap cas concret que nosaltres hagem emès peces musicals sota la seva protecció”, puntualitza Picarol.

A pesar d’aquesta indefinició de la demanda, però, el jutge la va acceptar a tràmit i ha arribat fins a la sala de vistes, posant una trava més a un projecte comunicatiu ciutadà i sense ànim de lucre que no compta amb cap subvenció ni patrocini privat i que ja fa més d’onze mesos que és pràcticament fora de la FM a causa de les interferències d’una ràdio comercial que, des de Ràdio Pica, asseguren que són il·legals. “Nosaltres som una ràdio al·legal, segons la pròpia Generalitat, el que ens impedeix defensar-nos en el cas de les interferències –explica Picarol- però no serveix per a ignorar denúncies com la d’AGEDI”.

Segons ell mateix, en el fons de la demanda es troba “el control d’internet, ja que de fa mesos que, a la pràctica, ja no emetem i a més saben perfectament que no hi ha diners per pagar el que ens demanen”. És per això que creu que el que vol l’AGEDI és “un cap de turc, una sentència exemplar que espanti altres projectes similars per a que paguin el que volen”. Cap responsable d’AGEDI ha volgut fer comentaris per a Mèdia.cat.

El judici arriba en un moment en que la credibilitat de les entitats de gestió de drets és més baixa que mai, amb el desmantellament d’una trama corrupta dins l’SGAE, i pocs dies després de la darrera victòria dels defensors de la llibertat a internet, després que el Govern espanyol en funcions renunciés a aprovar el reglament de l’anomenada Llei Sinde, a –en les seves pròpies paraules- “l’escoltar” les xarxes socials. Uns fets que han encès el lobby de la indústria cultural, amb articles com aquest d’Arcadi Espada, qui no explica que, a més de columnista, és també director general d’Ibercrea, un dels gabinets de pressió creats per les entitats de gestió de drets.