Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’històric diari madrileny obre avui amb una espectacular portada on un immens edifici Rockefeller està coronat per una no menys enorme senyera sobreposada a una fota del planeta Terra. La notícia, però, no sembla estar a l’alçada del fotomuntatge: “El Govern [espanyol] demana el final de les ‘ambaixades’ autonòmiques”. Però sembla que per a l’ABC l’única autonomia és la  del Principat de Catalunya.

En el text interior –titulat “Catalunya malbarata més de 32 milions a la seva xarxa ‘diplomàtica’”-
un reportatge de menys d’una pàgina encara rebaixa més les expectatives de l’infografista. Al final, les “prop de 50 oficines” que cita a la portada només n’hi ha 32 segons la informació oferta pel mateix diari.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019

D’aquestes sols cinc són delegacions de la Generalitat –la de Buenos Aires ja està tancada però igualment figura al mapa- i les altres 27 són oficines comercials de suport a la internacionalització de l’economia catalana. Aquesta xarxa comercial –adscrita a l’Agència Acci1Ó– és similar a les que tenen gairebé tots els governs autonòmics a l’Estat espanyol, encara que, òbviament, les seves mides siguin diferents.

Per exemple, la pròpia Comunitat de Madrid compta amb la seva pròpia xarxa comercial internacional, amb sis oficines i 36 “Punts de Suport” amb personal expatriat, finançades pràcticament en la seva totalitat per empreses públiques PromoMadrid i Turismo Madrid, a més d’altres semipúbliques com l’IFEMA o la Cambra de Comerç regional. Un servei que a més –i a diferència del d’Acc1Ó- és totalment gratuït per a les empreses que el necessitin.

El mateix ABC informava fa poc més d’un any la decisió de l’executiu d’Esperanza Aguirre de vendre’s les participacions públiques a PromoMadrid –en aquest cas “aprimava”- però l’ordre no es deuria arribar a dur a terme quan fa sols deu dies el Grup Parlamentari d’UPyD a l’Assemblea de Madrid va demanar la reducció d’un 20% del pressupost de l’ens sense aconseguir-ho per l’oposició del PP i el PSOE. Els arguments del partit de Rosa Díez eren similars als que el diari de Vocento empra per considerar un malbaratament les oficines comercials catalanes, i és que dupliquen les funcions de les oficines estatals, però el diari no va considerar el tema prou important com per publicar-ne una notícia. I molt menys una portada.