Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Albert Bosch arribava ahir al Pol Sud sense assistència ni cap tipus de tracció externa i es convertia en el primer català en aconseguir aquesta gesta, però també en el primer “espanyol”. El tractament de la nacionalitat de l’osonenc ofereix un mapa precís del centrament nacional dels mitjans.

Per a un ampli grup de mitjans entre els que s’inclourien l’Ara, El Punt Avui, El9, Diari de Girona, l’ACN i molts digitals com Nació Digital, 324.cat, La Malla o IntocableDigital, Bosch és simplement català i no consideren que l’ampliació del radi geogràfic incrementi el valor de la seva fita. Una consideració que sí té TV3, que al seu Telenotícies Vespre informava, un cop ja explicada la dura aventura de Bosch, que aquesta “tampoc l’havia fet mai abans ningú de l’Estat espanyol”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

A l’altra banda es trobarien els diaris del Grup Godó, La Vanguardia i El Mundo Deportivo, que presenten Bosch com a “espanyol” a la titulació, i sols al text interior n’expliquen la procedència exacta dins l’Estat. Aquesta línia és també la que ha seguit la redacció d’EFE a Barcelona, que explícitament remarca que “Albert Bosch  primer espanyol que arriba al Pol Sud sense assistència”, per a relegar-ne la catalanitat al text interior. Però el seu teletip ha tingut escassa difusió a banda d’alguns mitjans regionals. Dels diaris grans de Madrid només ABC i Marca publiquen una gesta que l’esportiu amplia encara més al retallar el “sense assistència” del titular i convertir-lo en el primer “espanyol” absolut en trepitjar el Pol Sud, el que no seria cert. Telecinco, l’única televisió estatal que informa dels fets, prefereix emprar el teletip d’Europa Press, que en cap moment especifica la procedència de Bosch i que, fins i tot, anomena “Alberto” en alguna de les notícies.

Però el desinterès per l’aventura de Bosch no és exclusiva dels mitjans espanyols, tampoc les capçaleres del Grup Zeta –El Periódico i l’Sport– es fan ressò dels fets, com tampoc ho fa cap mitjà de la resta de territoris dels Països Catalans.

Una dada que –quan se celebra el desè aniversari d’El9– recorda que també la premsa esportiva pot ser catalanocèntrica, més enllà de la seva militància blaugrana.

Però per a qui vulgui fer-se una idea del que suposa l’aventura de Bosch més enllà de la seva nacionalitat, la millor opció és el digital local ElRipollès.info, que durant 90 dies ha informat puntualment de totes les vicissituds del viatge o la revista de muntanya Desnivel, únic mitjà que no destaca aquest tema ni que sigui el primer de res –seria discutible per alguns puristes a l’anar acompanyat en algunes jornades- sinó que per arribar al Pol Sud va haver de caminar “52 dies i 1.200 quilòmetres”.