Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una visita a la portada de la secció d’internacional de l’edició digital de La Vanguardia ens mostra fins a cinc notícies sobre els Estats Units. A l’Ara –centrat en el procés independentista escocès- se’n troben només dues. Levante en publica tres i el 324.cat també dues. En cap cas sense comptar les informacions on aquest país hi estaria relacionat de forma més o menys directa, com l’atemptat contra un científic iranià o les notícies provinents de l’Afganistan. El procés de primàries del Partit Republicà, el desè aniversari de Guantánamo i una dimissió del Govern Obama copen la cobertura. En les seccions de tecnologia dels mateixos diaris, La Vanguardia hi publica dues notícies ubicades als EUA i vuit relacionades amb Internet i xarxes socials –la resta són bàsicament sobre nous productes tecnològics i reproduccions de vídeos virals-, l’Ara en té dotze sobre xarxes socials –en cinc citen Twitter al titular- per bé que cap és ubicada als Estats Units i 324.cat té quatre notícies sobre Twitter i una altra dels EUA. Levante no té aquesta secció.

No es pot dir doncs, que els EUA o internet –en concret les xarxes socials- no gaudeixin d’una bona cobertura. Per això és força inexplicable que cap mitjà del país hagi explicat encara que és la Llei per Aturar la Pirateria en Línia (SOPA en les seves sigles angleses), una versió estatunidenca de la Llei Sinde molt més agressiva –i amb més que probables efectes internacionals, ja que s’aplicaria a webs de qualsevol país- que preveu deixar, en sols cinc dies, sense servidor, domini, publicitat o comptes corrents –en un procés similar al que va patir Wikileaks- a webs amb continguts susceptibles de violar la propietat intel·lectual o enllaços a altres webs que en poguessin tenir. Unes mesures que, segons els seus crítics, no sols amenaça la llibertat d’expressió sinó que acabaria amb la internet tal i com l’hem coneguda fins ara.

Els efectes podrien ser encara més immediats si la coalició d’empreses que s’oposen a la llei –formada pels proveïdors de serveis més importants de la xarxa com Google, Twitter, Facebook, Yahoo o PayPal- acaben complint la seva advertència de realitzar una aturada de 24 hores pel proper 23 de gener, vigília de la tramitació de la norma al Congrés del país americà. De moment, aquesta aturada –amb conseqüències socials i econòmiques incalculables i que s’anuncia com un avís del que podria passar a la pràctica si la SOPA és aprovada- no és més que una “idea”, però suficient per a que en parlin mitjans d’arreu del món. Excepte aquí, on en dues setmanes ens podríem trobar amb la meitat d’internet apagat sense saber-ne les raons o haver pogut actuar en previsió.

Als Països Catalans la informació sobre aquesta proposta de llei i les seves conseqüències ha recaigut sobretot en blocs especialitzats i fòrums, sense que cap mitjà se n’hagi fet ressò. A l’Estat espanyol sols El País i 20Minutos n’han publicat alguns reportatges no gaire destacats i ni tan sols el tardà teletip d’EFE redactat ahir –fa més d’una setmana que es parla d’aquesta aturada- ha servit de gaire, ja que només ha estat reproduït per Público i alguns diaris bascos.

Un silenciament que no ha impedit a nombrosos internautes organitzar-se per tal d’impedir l’aprovació de la llei. En les darreres setmanes s’han llançat iniciatives com l'”Operació Blackout” d’Anonymous o una aplicació per Android que pemet saber quines empreses donen suport a la SOPA i així evitar comprar-ne els productes.

Per cert que la SOPA també tindria les seves conseqüències per als propis periodistes i mitjans, tal i com explica aquest reportatge.