[BLOG] Gràcies, però… #seguim?

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fora fa fred. Són les 23.31 hores de la nit d’un dilluns de crisi econòmica. La Iolanda fa F5 mentre rento els plats. “Ja ho heu aconseguit. 3.210 euros!”. Eufòria 5-Derrotisme 0. L’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011 va aconseguir ahir la nit els diners que us havíem demanat en només tretze hores de temps a través de Verkami. Tretze hores de reivindicació del Periodisme. Objectiu assolit: doncs ja tenim nous reptes. #Seguim?

Gràcies. Moltes gràcies.

L’èxit del micromecenatge us el devem a totes vosaltres. A les 115 persones que heu decidit posar diners en una idea, en un projecte de periodisme clàssic, sense saber-ne exactament ni el com ni el què. Confiança i solidaritat mútua: un concepte a recuperar. També agraïm als que van confiar en el projecte abans que ningú: l’observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundació ESCACC, el màster La Comunicació dels Conflictes Socials i Internacionals de la UAB, dirigit pel professor de periodisme Xavier Giró, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. A totes, gràcies!

El Project Censored català ha demostrat un cop més que els ciutadans sí volem pagar per gaudir d’un bon periodisme, realment independent, de denúncia de les injustícies i que obri llum sobre els mecanismes del poder. Tossuda autocrítica: davant dels 12 silencis mediàtics més sorollosos de l’any, 12 reportatges periodístics en profunditat. Ara, ja de matinada, recordo tots els intents de projectes periodístics en els meus darrers deu anys de militància. Intents, fracassos, esbroncades, prèdiques en el desert i… sí, és clar, algun cas d’èxit -com la Directa-.

Però, què us sembla si seguim endavant amb nous reptes? L’Anuari, sense cap ànim d’avarícia, vol aprofitar les ganes de molta gent de seguir invertint, per millorar el projecte d’enguany. La nostra proposta, bàsicament, és la següent:

– Si arribem a 3.900 euros, farem un web específic per a l’Anuari Mèdia.cat, amb un disseny treballat i amb tots els articles consultables en format html.
– Si arribem a 4.500 euros, farem tres reportatges més. En total, serien 15 temes silenciats per aquest 2011.
– Si arribem a 4.900, organitzarem dues presentacions oficials de l’Anuari a Palma i València. I si podem, fins i tot, a Perpinyà.

Tot el que passi de 4.900 euros de recaptació, seria per finançar el Grup Barnils, l’observatori Mèdia.cat i els seus estudis sobre la cobertura informativa dels conflictes als mitjans de comunicació catalans.

Com em diu sempre l’amic David Fernàndez, company de mil batalles, “entre totes ho farem tot”.

SERGI PICAZO

(coordinador de l’Anuari Mèdia.cat)