[BLOG] Això només ha fet que començar

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Durant últims dies la gent del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Mèdia.cat hem viscut en un núvol. No ens acabem de creure que l’aventura de finançar l’Anuari Mèdia.cat 2012 mitjançant el micromecenatge hagi pogut tenir aquesta acceptació. Hem recaptat els 3.200 euros que necessitàvem per assegurar la viabilitat del projecte en menys de 24 hores! Ens sembla gairebé irreal, i ni en el millor dels nostres pronòstics ho haguessim imaginat. Que a hores d’ara portem més de 4.500 euros recaptats, i encara tinguem per endavant més de trenta dies de crowdfunding, ens sembla increïble. Per tant, primer de tot, agraïr les vostres aportacions. Des de les més modestes fins a les més quantioses, totes són molt importants.

La primera reacció que vam tenir en adonar-nos de l’èxit del projecte la vam resumir en un tweet: “Després diran que el periodisme crític i rigorós no interessa!”. Reflexionant una mica, veiem que ens vam equivocar en escriure aquesta piulada. Perquè el periodisme sempre ha interessat. No ho hem descobert la sopa d’all. Que el periodisme interessa ho constatem cada dia quan veiem la bona feina de centenars de professionals que miren de desenvolupar de forma digna la seva activitat dins i fora dels mitjans. Molts cops se’n surten, malgrat la precarietat i les pressions de tota mena. La conclusió que hem d’extreure de tot el que ha passat és que el periodisme sempre ha interessat, i que és vital trobar fòrmules imaginatives que el facin visible i en potenciïn la vessant més crítica, rigorosa i compromesa.

Tot i haver assolit el finançament necessari, tenim encara més de trenta dies per endavant. I volem seguir recaptant aportacions, quantes més millor. No pas per gasiveria, sinó per reforçar l’Anuari i el Grup Barnils i Mèdia.cat. Estem a unes poques aportacions d’aconseguir una nova fita: 4.900 euros. Això garantirà, a més d’una web específica de l’Anuari associada a Mèdia.cat i tres reportatges més, que poguem presentar-lo en condicions a València i Palma.

També volem fer-vos saber una determinació que hem pres, i que tot seguit us resumim.

Hem constatat que som necessaris. Que estem omplint un buit.

I el volem omplir millor.

Encara no sabem com. Ens cal baixar del núvol, tenir el cap fred i reflexionar uns dies. Però això no pot quedar així. Temps al temps.

No afluixarem, perquè sabem que els tenim contra les cordes.

Això només ha fet que començar.

Salut i #Seguim.

ROGER PALÀ
(Coordinador de l’Anuari Mèdia.cat)