Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La dimissió de Joan Catà, director de mtv1 ha estat la penúltima mala notícia abans del cop de gràcia al canal públic del Maresme, que sembla que porta el camí de la seva germana m2tv –que cobria els municipis del nord de la comarca- o de Televisió de L’Hospitalet. M1tv ja havia hagut de retallar el seu pressupost en un 30% -justificat com una garantia per a la seva continuïtat,- els ajuntaments que formaven el consorci han passat de 14 a 7 i els rumors sobre l’acomiadament de la resta de la plantilla són insistents a Mataró, encara que, per ara, ningú ha rebut cap notificació formal. L’únic que se sap segur és que el contracte d’explotació de la productora Lavinia TV –de la que depenen els treballadors- s’acaba el 31 de gener i encara no s’ha renovat ni s’ha plantejat cap empresa alternativa. Tampoc la concessionària cita m1tv entre els “projectes destacats” del seu web. Tot apunta a que aviat assistirem a un nou tancament d’un mitjà públic, el segon a la mateixa comarca en que la televisió privada local va enviar una carta als recent escollits alcaldes de CiU que “recordessin” el suport rebut pel seu partit durant la campanya pel seu canal.

Però més enllà de les conseqüències per al Maresme, el tancament de m1tv exemplifica canvis més profunds en el mapa comunicatiu català i és una prova més de la pèrdua de poder de la productora Lavinia TV, que un cop va ser anomenada la “màquina d’aconseguir contractes”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Aquesta empresa catalana –comprada el 2010 per la madrilenya Vértice 360- va apostar per un creixement fortament vinculat al poder del PSC al Principat i del PSOE a l’Estat espanyol, no sempre exempt de polèmica. Propietat d’Antoni Esteve, ex-regidor del PSC a Arenys de Mar a principis del anys 80,- compta entre els seus càrrecs amb Lluis Garriga, conseller nacional socialista, Xavier Mercet, qui va ser regidor a Terrassa i Juan Zafra, ex-assessor de la Moncloa durant el mandat de Zapatero. Amb la posada en marxa dels canals autonòmics i després de les TDT locals les adjudicacions de concessions per a gestionar televisions públiques van ser constants: BTV, Vallès Visió, el canal de TMB o les ja citades televisions de l’Hospitalet i el Maresme en són un exemples a Catalunya, als que caldria sumar-ne d’altres a Andalusia, Aragó o Canàries, a més de la comunicació corporativa d’institucions com la Moncloa o el Plan E. Contractes que no eren incompatibles amb gestionar webs com les del PSC, el bloc de l’ex-alcalde de Barcelona Jordi Hereu o La mirada Positiva de Zapatero.

Té alguna relació, llavors, el declivi de Lavinia amb la pèrdua de poder local socialista? Seran BTV o el canal de TMB –i que han de renovar concessió al llarg d’aquesta legislatura- els següents a caure? Però l’experiència de l’Hospitalet fa témer que el canvi de color polític als ajuntaments no sigui l’únic motiu de la pèrdua de contractes de Lavinia. La crisi o fins i tot l’enuig dins el PSC per la venda de l’empresa a Vértice 360, vinculada a sectors propers al PP, com apuntava un confidencial podrien també tenir-hi alguna cosa a veure.