[BLOG] 15 reportatges necessaris

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Publicar 15 reportatges –tres més, gràcies a l’èxit de la campanya de crowdfunding a verkami– sobre assumptes que no van tenir cap o una ínfima presència en els mitjans a Catalunya aporta llum a aspectes de la nostra societat que la necessiten; suggereix zones d’actuació per als agents socials, econòmics i polítics; apunta mancances clamoroses del quefer quotidià dels principals mitjans, i assenyala línies addicionals d’investigació periodística i acadèmica per al futur immediat.

Que l’operació de finançament col·lectiu de l’Anuari de silencis mediàtics de Mèdia.cat hagi tingut èxit i que hagi estat tan ràpidament demostra que hi ha un coixí social conscient que els grans mitjans no acompleixen prou el contracte implícit –i en alguns casos explícit– que tenen amb la societat, a saber, respondre a les seves necessitats i ser crítics amb els poders.

I mostra un fenomen que comença a quallar: són possibles iniciatives mediàtiques sense comptar amb el finançament de la publicitat comercial, avui, un dels limitadors del periodisme lliure i responsable, un dels mecanismes més potents d’autocensura.

L’Anuari d’enguany té, com tota obra humana, un abast limitat. Quinze reportatges són només una part del que pensem que la ciutadania té dret a saber i del seu èxit depenen futures edicions. Hi estem compromesos.

XAVIER GIRÓ
(Director del màster La Comunicació dels Conflictes Socials de la UAB)