‘La situació actual’

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“I per acabar una confessió: començàrem aquest reportatge amb l’intent de fer una exposició de fets purament objectiva. Reconeixem que a mesura que hem avançat en la nostra feina ens hem desviat del propòsit inicial. El temperament ens ha traït: no hem pogut mantenir una posició gebrada, impermeable, davant d’aquesta sèrie de fets tan vius, l’eco dels quals ressona encara cada dia pels carrers. En aquestes circumstàncies, potser la nostra intenció primera era irrealitzable.

Ens interessa, però, fer constar una cosa: tenim tranquil·la la consciència de no haver faltat deliberadament a la veritat en cap cas. Si algun error d’informació hi ha en el que hem escrit, ha estat involuntari.”

Mentre copio i rellegeixo aquest paràgraf  em refermo en la convicció que, moltes vegades, hauria acabat un article o un reportatge amb la mateixa idea.  Les paraules inicials però tenen 75 anys i corresponen a un article titulat “La situació actual” de Josep Maria Planes, periodista català pioner en el periodisme d’investigació i assassinat el 24 d’agost de 1936. El Grup Barnils i el Col·lectiu Desvalls juntament amb Òmnium Cultural retem homenatge aquests dies a Planes, un dels periodistes republicans oblidats dels qui, com a col·lectiu, volem recuperar-ne la memòria. Però a més, és un exemple d’aquest periodisme d’investigació que també reivindiquem i que, “en la situació actual” de crisi general i de crits al carrer és més que mai necessari. No em vull allargar,  us remeto a les paraules de Josep Maria Planes.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.