Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els problemes econòmics del diari lleidatà La Mañana han acabat esclatant a la plantilla. Sense cobrar des de setembre els treballadors del grup Dalmau Multimèdia –que inclou la capçalera, la televisió del mateix nom i la rotativa- s’han declarat en vaga indefinida per tal de forçar l’empresa a abonar-los el deute de cinc nòmines i mitja.

“La situació és tan precària que la gent ha decidit aquesta mesura desesperada per forçar el seu acomiadament i com a mínim cobrar els endarreriments, la indemnització i tenir dret a l’atur, ja que era impossible seguir aguantant com ara, treballant sense cobrar”, han explicat a Mèdia.cat fonts dels treballadors que han preferit no dir el seu nom per por a represàlies. La decisió d’aturar-se –que sols afecta la meitat de la plantilla, ja que les dues de les tres empreses que composen el grup que no tenen comitè d’empresa han preferit no afegir-se a la vaga- arriba després de mesos de reclamacions –judicials incloses- d’una bona part dels treballadors a l’empresa perquè es posi al dia en els seus deutes o els acomiadi. “Si marxem nosaltres perdem la indemnització i la prestació d’atur, i tal i com està el mercat tampoc hi ha gaires opcions laborals, però l’empresa es nega a acomiadar ningú, suposo que per estalviar-se aquests diners, així que estem en una trampa terrible”, expliquen les mateixes fonts que, asseguren, ja ningú veu viable el futur del diari i “la gent prefereix que tanqui definitivament i passar pàgina”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Amb problemes econòmics des de 2008 –quan van començar els endarreriments en el pagament dels salaris- La Mañana ha anat trampejant la situació aquests darrers anys gràcies, en part, als ulls grossos de les autoritats laborals, que els han permès, entre d’altres irregularitats, pagar fins al 30% del salari en negre, un fet que ha estat denunciat per diferents treballadors sense que ningú hagi reaccionat. Però des de finals de l’any passat es troba en un preconcurs de creditors que haurà de resoldre’s a finals de febrer. Entre la plantilla s’estén la idea que si bé aquesta llarga crisi ha afectat negativament la marxa del diari i la televisió també hi ha altres qüestions, “com una mala gestió prèvia que ha convertit aquest mitjà en més dèbil a l’hora d’afrontar els moments difícils”. Ara aquesta feina s’ha convertit en un malson i, molts d’ells, comencen aquesta vaga amb la paradoxa que la seva esperança és el tancament del que fins ara era el seu mitjà.