[BLOG] Llum al final del túnel

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El periodisme s’enfonsa en la incertesa i la desesperança. I amb raó: el tancament de capçaleres i els acomiadaments de periodistes són una constant i tot indica que en comptes d’aturar-se, el drama anirà a més.

Però, mentre el túnel sembla que s’allargui i s’enfosqueixi, l’anuari Media.cat del 2012 no para de créixer dia a dia. I això vol dir moltes coses, moltíssimes, però sobretot vol dir que la crisi no ho pot tot.

Els nostres referents a l’hora de crear l’anuari i el web Media.cat ho tenen clar: “L’opinió pública va molt per davant dels mitjans”, afirmen David Edwards i David Cromwell, impulsors de MediaLens. “Un dels nostres objectius és animar el públic a ser més actiu en la resistència a les narratives dominants”, rebla Mickey Huff, director de Project Censored. En resum, que la gent cada cop és menys adaptativa i més exigent. Si no fos així, no s’entendria l’èxit espaterrant de la campanya de micromecenatge de l’anuari Media.cat. Un èxit que evidencia la necessitat social de triar les informacions i la voluntat de potenciar els mitjans que les fan possibles.

És per això que des del Grup de Periodistes Ramon Barnils, impulsors del Media.cat, ens afalaga i ens estimula assumir la responsabilitat que els més de 200 mecenes del projecte ens atorga. L’assumim perquè aquest era, és i serà la nostra raó de ser: lluitar pel rigor, la crítica i la independència periodísitica. Ras i curt: lluitar per la professió.

L’èxit de la campanya de l’anuari ens situa en la paradoxa que, en plena ofuscació del sector, el Grup ha rebut una insospitada injecció d’entusiasme i ha convertit el Media.cat en una arma de doble fil: d’una banda assedegarà els lectors més crítics i de l’altra demostrarà a tota la professió que no tot està perdut, que hi ha altres maneres de fer les coses, que hi ha llum al final del túnel, per molt llarg que ens el vulguin fer.

He començat dient que el periodisme s’enfonsa en la incertesa i la desesperança. Vull matisar-ho: l’afirmació és certa si entenem periodisme com a generalitat de periodistes, però no ho és si entenem periodisme com a professió. Aquesta no s’enfonsa, aquesta evoluciona.

 

DAVID BASSA

(President del Grup de Periodistes Ramon Barnils)