Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“L’Estat obre la porta a lliurar el pis per saldar tot el deute”, anuncia El Punt Avui a la seva portada. En la mateixa línia el Diari de Girona assegura que “Les famílies sense ingressos podran tornar el pis per saldar la hipoteca”, Levante que “El Govern accepta que l’habitatge saldi la hipoteca de famílies a l’atur” i es pot llegir que “L’executiu de Rajoy obre la porta a la dació en pagament” al Diari de Balears i que “El Govern regula la dació en pagament de la hipoteca per a les famílies a l’atur”. Per la seva banda Vilaweb i Nació Digital opten per un titular idèntic: “Dació en pagament per a famílies ‘al llindar de l’exclusió’”. De manera molt més genèrica La Vanguardia anuncia que “Guindos impulsa un pla contra els desnonaments”.

Quin problema hi ha amb tots aquests enunciats? Doncs que no són certs. Tal i com explica La Vanguardia al subtítol de la notícia –ja a l’interior- la proposta de De Guindos no passa de ser un “codi de bones pràctiques que serà d’adhesió voluntària por part de les entitats financeres” que seran les qui decidiran finalment si accepten o no l’habitatge en pagament del deute hipotecari. Exactament el que ja està passant, amb desenes de casos, bé per la seva repercussió pública o per que els bancs els veien incobrables, tal com expliquen els responsables de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) a la mateixa La Vanguardia en una peça a part, signada per EFE i no inclosa a l’edició en paper. De fet, totes les entitats que treballen per reduir el drama dels desnonaments com la mateixa PAH, però també les associacions de consumidors FACUA o CECU s’han mostrat molt crítiques amb les mesures governamentals i no mostraven el mateix optimisme que els titulars citats.

Molt més concrets El Periódico i el Diario de Mallorca titulen respectivament: “El Govern premiarà els bancs que acceptin la dació en pagament” i “El Govern proposa a la banca la dació en pagament per a famílies de renda baixa”. Uns enunciats que almenys apunten la idea de la voluntarietat de la mesura i que en el cas del rotatiu del Grup Zeta remarca que, a més, les entitats financeres podran sortir beneficiades amb descomptes fiscals –i ho reforça al titular interior:“Els bancs que evitin desnonaments tindran mesures fiscals del Govern”-, una mesura a la que sempre s’han oposat les associacions de consumidors que recorden que els bancs ja van rebre prop de 100.000 milions d’euros en rescats i que aquestes podrien ser noves ajudes encobertes, ja que l’Estat acabaria abonant un deute que, en realitat, és incobrable. Un argumentari que també fa seu Manuel Fuentes a l’editorial del Matí de Catalunya Ràdio.

Però encara més explícit és 20 Minutos amb un “El Govern sols suggereix la dació en pagament, però sense obligar-la a res”. O potser, d’una altra manera, també ho és l’Ara, que simplement ha decidit que l’anunci de De Guindos no és prou rellevant com per considerar-lo notícia.