Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

No hi ha dubte que el Congrés Mundial del Mòbil que se celebra aquesta setmana a Barcelona ha gaudit d’una cobertura mediàtica envejable. Per les xifres que mou, la seva importància econòmica i la necessitat de bones notícies en època de crisi, segur que la mereix. Però enmig de tantes notícies d’aplicacions, novetats tecnològiques i xifres de milions d’euros no hi ha espai per explicar la tragèdia de l’est del Congo?

Ahir la Xarxa d’Entitats per al Congo –formada per la Lliga dels Drets dels Pobles, Escola Cultura de la Pau o Veterinaris sense Fronteres entra d’altres- va aprofitar la inauguració del MWC (per les sigles angleses) per llançar una campanya de sensibilització sobre la situació en que s’extreu el coltan, mineral imprescindible per a tot tipus de dispositius mòbils, com telèfons, ordinadors o videoconsoles i que té el 80% de les reserves mundials conegudes a l’est d’aquest país africà. Aquesta riquesa natural, però, no beneficia els seus ciutadans sinó que és el motor d’una terrible guerra que s’allarga des de fa gairebé 15 anys i que ja ha causat –segons alguns càlculs- cinc milions de morts, entre 1,5 i dos milions de desplaçats i 300.000 violacions. Per a les entitats que impulsen la campanya, les multinacionals de tecnologia fomenten el conflicte al comprar coltan il·legal als diferents grups armats i mafiosos i demanen la creació d’un sistema de verificació similar al que existeix per als diamants i que va permetre ara fa deu anys acabar amb les guerres que assolaven l’oest africà.

Aquestes demandes, però, han passat totalment desapercebudes i a la roda de premsa convocada ahir per aquesta Xarxa sols s’hi va presentar La Sexta –que li va dedicar 25 segons al seu informatiu-, Catalunya Ràdio i l’agència EFE va presentar-se. La seva nota sols ha aparegut a les edicions digitals d’alguns diaris econòmics com El Economista o Expansión i de forma molt resumida a Público.es. També se’n va fer ressò programes especialitzats en solidaritat de COMRàdio i BTV i l’edició digital d’El Triangle, aquest de forma breu. El Punt Avui ha fet una referència a “una vintena més de manifestants anticapitalistes, que es queixaven que l’extracció de minerals com ara el coltan ‘mata gent al Congo per al teu mòbil’” en una peça que parlava de les diferents protestes que es van aplegar a la porta de la Fira de Barcelona.

Només Vilaweb i, uns dies abans, la Directa, han publicat reportatges extensos sobre la situació a l’est del Congo i la seva relació amb la telefonia mòbil.