Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La guerra bruta contra la primavera valenciana comença a traspassar totes les línies vermelles, com a mínim en el que es refereix al tractament mediàtic. De l’allau de mentides i tergiversacions que Mèdia.cat analitzava parcialment la setmana anterior s’ha passat a accions que podrien ser constitutives de delicte.

La detenció dissabte a la nit de la filla del portaveu de Compromís i diputat autonòmic Enric Morera, presumptament per realitzar unes pintades va ser ràpidament filtrada a certs mitjans. Aquests diaris, enlloc de resistir-se a ser utilitzats políticament d’una forma tan barroera van decidir publicar ràpidament la informació, en alguns casos sense ni tan sols contrastar-la i sense tenir en compte la protecció especial de la noia, que és menor. És el cas, sobretot, de l’ABC, que va ser el primer en publicar la informació a tres quarts de sis de la tarda del dilluns 27 en una breu nota titulada “La filla del portaveu de Compromís, implicada en les pintades contra el patrimoni”, sense respectar la presumpció d’innocència ni informar de la seva minoria d’edat. L’endemà van ampliar la informació, però sense millorar-ne cap d’aquests aspectes, ans tot el contrari. El titular –“La filla del líder de Compromís, autora d’actes vandàlics”- pressuposa una condemna sense judici i a pesar de les hores transcorregudes no apareix en cap moment la versió de la família de la detinguda –fàcil de localitzar i leit motiv de la notícia- ni de la coalició a la que s’acusa de ser “una de les impulsores de les protestes”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Gairebé al mateix temps –només un quart d’hora després que l’ABCEl Mundo publicava a la seva edició digital la mateixa notícia més ben tractada. En el titular només s’informa que “Morera recull la seva filla Prefectura de Policia després d’haver estat detinguda per les pintades”, indica que la noia és menor d’edat i inclou la versió de Morera, assegurant que la seva filla és innocent. Dues hores més tard Las Provincias i Levante se sumaven a la difusió de la notícia, en el primer dels casos sols tenint en compte la versió policial i assegurant que aquesta havia “complert de forma escrupulosa la Llei del Menor”, una afirmació si més no curiosa, tenint en compte que aquesta és l’obligació de la policia i que, fins aquell moment, ningú els havia acusat del contrari.

Però cap dels diaris esmentats va posar en entredit el valor de la seva font, que filtrava de manera il·legal la identitat d’una menor per motius polítics. Una investigació de Vilaweb, ha posat l’origen de la informació en una piulada –ja esborrada- de Luis Salom, assessor de Rita Barberá a l’Ajuntament de València.

Dels quatre rotatius, sols Levante i El Mundo informen de la versió d’Enric Morera –segons la qual la seva filla no va ser detinguda amb la resta de menors, sinó que ho va ser en un altre lloc i hora- mentre que l’ABC la silencia completament i Las Provincias ho fa parcialment, posant entre cometes la paraula “filtracions” i afegint “sense cap prova” al darrere de les acusacions de Morera.

Segons ha pogut saber Mèdia.cat, un cinquè diari, El País, va rebre la filtració i es va negar a publicar-la. Aquest ha estat, a més, l’únic mitjà que s’ha fet ressò del comunicat de la Unió de Periodistes recordant la prohibició legal de donar imatges i dades de menors que “en cap cas, la transcendència pública dels pares dels menors afectats poden justificar la disminució de la seua protecció”.