Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després de 14 dies en vaga de fam i de certa repercussió als mitjans balears la majoria de mitjans de Catalunya segueixen sense informar de l’acció d’aquest jubilat mallorquí en defensa de la llengua comuna.

Front l’ofensiva legislativa sense precedents del Govern presidit per José Ramón Bauzá contra la normalització lingüística a les Balears -que abasta des de la consideració legal per a la funció pública fins a la nomenclatura dels topònims- s’està desplegant una mobilització social sense precedents que amenaça la pròpia estabilitat del PP i que tindrà un punt d’inflexió el proper dia 25, quan hi ha prevista una gran manifestació a Palma en defensa del català.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però una de les accions més agosarades té nom propi: Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca que ja fa 14 dies que es troba en vaga de fam. Una iniciativa que li ha valgut desenes de mostres de suport arreu dels Països Catalans, però que ha tingut escàs ressò als mitjans de Catalunya. Només avui, després de dues setmanes de dejuni, La Vanguardia i El Punt Avui han publicat un reportatge sobre el tema. La resta de diaris impresos a Barcelona encara estan esperant. Tampoc els mitjans públics se n’han fet massa ressò. El portal 324.cat va publicar una breu notícia el 22 de febrer, quan es va anunciar l’acció –sense fer-ne cap seguiment- i TV3 o ACN no n’han fet menció, i en canvi sí ho va fer Europa Press. En una resposta a una pregunta per Twitter de Miquel Calçada els Matins de Catalunya Ràdio han explicat que sí van explicar els fets a l’inici de la vaga de fam.

Un cop més han estat els diaris digitals els que han tingut una visió més completa de l’espai català de comunicació. Tan Vilaweb com Directe.cat, Nació Digital, Crònica.cat o Racó Català, entre d’altres, han destacat l’acció de Jaume Bonet, tan abans de començar fina a l’actualitat.

Paradoxalment aquesta mancança ha coincidit amb la sentència del TSJC sobre la immersió lingüística i una cobertura extensa de la situació del català a l’ensenyament, tractament que, pel que sembla, es limita a les fronteres de la Comunitat Autònoma Catalana.

Actualització: Una lectora informa que El Temps també va publicar un reportatge explicant la vaga de fam de Jaume Bonet. Encara que difícilment es pot catalogar aquest setmanari com a principatí, incloem el reconeixement a la seva feina.