Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després d’anys d’informes, globus sonda i pressions de diferents tipus, ahir el Parlament de Catalunya aprovava –amb els vots de CiU i l’abstenció equivalent a l’afirmació del PP- el “copagament” o “repagament”, segons les fonts, dels medicaments subvencionats per la seguretat social. Aquesta era una de les mesures més temps perseguides pels defensors de l’economia neoliberal i que fins ara no s’havia aplicat per la seva evident impopularitat.

Però tal victòria històrica no s’ha vist reflectida a les portades dels diaris impresos a Barcelona, en part perquè ahir va coincidir també amb els primers passos legals de la futura Llei de Consultes. No es pot saber si ambdós fets responen a una coincidència o a una calculada cortina de fum, però sigui com sigui s’ha diluït la importància política del “copagament”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Només El Periódico dedica el seu principal titular a les noves taxes aprovades ahir. El Punt Avui ho fa més indirectament, ja que posa l’accent en la propera pujada de la llum, encara que ho vincula als encariment de la sanitat, l’aigua i l’hosteleria, mentre que La Vanguardia ho redueix a un titular secundari englobat en un tema més gran de finançament econòmic i l’Ara, que en la seva línia opta per un tema més atemporal, no en fa cap menció.

Paradoxalment, són les portades de Madrid les qui es fixen unànimement les decisions preses ahir al Parlament de Catalunya, però amb enfocaments força diferents. Mentre El País destaca precisament la històrica aprovació del “copagament” sanitari per l’aliança CiU-PP, El Mundo i l’ABC opten per la tramitació parlamentària de la Llei de Consultes per exemplificar un suposat enfrontament entre aquestes dues mateixes formacions. Al rotatiu de Vocento, a pesar de dedicar un especial de tres pàgines a la situació a Catalunya, sols al final d’un dels articles menciona en un paràgraf l’aprovació de les polèmiques taxes. Però a pesar d’haver quedat eclipsada per l’espectacularitat gràfica de l’ABC, és La Razón qui mostra el grau de cinisme més elevat, al publicar a la part inferior de la  portada que “Catalunya implanta el copagament sanitari però manté les ambaixades i les subvencions lingüístiques”.

Un enfrontament –el de CiU-PP- que va tornar a quedar en entredit, també ahir, quan els popularistes van ajudar a tombar l’esmena socialista a la reforma de la nova llei de la CCMA. La contrapartida, segons publica avui El País “pactar el perfil professional dels directius de Catalunya Ràdio i TV3”.