Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Gandia TV vistes per les Falles

Les falles d’enguany semblen revolucionades. Les mobilitzacions de la primavera valenciana i la intifalla –paraula sorgida de la fusió d’intifada i falla- han arribat al cor d’una de les festes amb un ADN més crític, sarcàstic i llibertari que hi pot haver. Més enllà de les xiulades a les autoritats del balcó consistorial durant les mascletades, aquestes falles han reviscolat aquest esperit tradicional i ja són incomptables les iniciatives –algunes noves, altres reforçades- que han aprofitat el moment per llençar els seus dards més mordaços.

Però on no ha arribat aquesta revolució ha estat als diaris valencians, que han continuat oferint als seus lectors una informació de les festes calcada de la que fan any rere any. Sembla que l’extensa cobertura que realitzen, amb dossiers especials tan en paper com en web, no és suficient per oferir una informació diferent sobre les festes, que acostuma a repetir els tòpics de l‘experiència de la fallera major, l’última moda en aixovar faller o a intentar posar emoció a un concurs que sempre guanya el pressupost més elevat, a més d’algunes anècdotes per donar color i un discret espai per al debat sobre les molèsties ocasionades pels carrers tallats i el soroll. Uns especials que, més enllà de la informació pràctica i l’agenda difícilment són diferenciables d’un any per l’altre.

En canvi, a la xarxa es multipliquen les iniciatives per oferir una informació de les falles que reflecteixin aquests canvis. Vilaweb, per exemple, destaca al seu reportatge principal algunes de les propostes alternatives, L’Informatiu, en una reflexió sobre la pèrdua d’esperit crític de les falles tradicionals acaba recollint –paradoxalment- l’existència de nombrosíssimes veus crítiques dins el món fester, la revista Nonada dedica el reportatge “les falles soterrades” a aquelles que se centren en la recuperació de l’espai públic i la innovació estètica i el Col·lectiu Mel de Romer impulsa la iniciativa CritiFalles, un recull fotogràfic amb els monuments i ninots més crítics realitzat amb les aportacions de les comissions o de ciutadans espontanis i que descobreix autèntiques perles, tan de falles modestes de barris i pobles o fins i tot escolars, sovint molt més avançades que les oficials. Tota una altra manera de viure –i informar- de la que diuen que és la millor festa del món.

Qui també informarà de forma diferent en les Falles d’enguany serà Canal9, però no per una decisió avantguardista de la seva direcció, sinó perquè l’aturada parcial dels seus treballadors, que s’oposen a l’ERO, provocarà que la televisió autonòmica no retransmeti la mascletà del dia 18 ni la cremà del 19 per primera vegada en 23 anys.